Genomineerden Oud-Westlandprijs

Westland – De drie genomineerden voor de tweejaarlijkse Oud-Westlandprijs van het Genootschap Oud-Westland, zijn bekend. Het zijn Jacques Moerman uit Schipluiden , Krijn van Dijk uit De Lier en Aad van Holstein uit Voorburg. Ze zijn alle drie bekend door hun publicaties en activiteiten op het gebied van de Westlandse historie.

Krijn van Dijk kent De Lier als geen ander.

Krijn van Dijk kent De Lier als geen ander.

Vorig jaar tijdens de open dag van het Historisch Archief Westland in het gemeentehuis te Naaldwijk, was er gelegenheid om mensen kandidaat te stellen voor deze prijs. Uit degenen, die daarvoor zijn aangemeld is door de jury een driemanschap aangewezen, waaruit  ze vervolgens voor de prijs een definitieve keuze maakt. In de week voor de bekendmaking – dat is op woensdag 2 december tijdens een vergadering van het genootschap in de Nederands Hervormde Kerk in Naaldwijk – worden de drie genomineerden aan de kijkers van de WOS voorgesteld. Krijn van Dijk is bekend van zijn vele publicaties over De Lier, waaronder vorig jaar nog een stratenboek van zijn woonplaats. Van Dijk dien nu van zijn pensioen geniet is zowel zeeman als archiefmedewerker van de gemeente Rotterdam geweest. Van Dijk heeft zich daarna vastgebeten in de historie van het Westland.  Vandaar dat hij zijn werk als hobby nog steeds voortzet in het Historisch Archief Westland.

Jacques Moerman schreef boek over 't Woudt

Jacques Moerman schreef boek over ’t Woudt

Jacques Moerman is bekend van zijn inzet bij de historische vereniging Oud-Schipluiden en als leraar geschiedenis in Delft. Hij heeft een uitvoerige studie gemaakt naar het kleinste dorp van Nederland ’t Woudt. Dat heeft een zeer lijvig boekwerk opgeleverd, waarin tal van bijzonderheden van dit, altijd nog door weilanden omgeven ongerept voor stads- of dorpsuitbeiding gespaard gebleven. Vooral met het oog op dit vorig jaar verschenen boek is Moerman nu voor de prijs genomineerd.

Aad van Holstein neust in de kluis van het archief

Aad van Holstein neust in de kluis van het archief

De derde kandidaat voor de Oud-Westlandprijs is Aad van Holstein (te weten ikzelf). Sinds halverwege de jaren negentig – toen hij aan het eind van zijn loopbaan, begonnen als Westlandredacteur in 1957 bij de Westlandsche Courant werkte – schrijft hij artikelen over het Westlandse verleden in de rubriek Ouder Westland. Hij heeft er inmiddels meer dan zevenhonderd geproduceerd. Ton van Lier, vrijwilliger bij het Historisch Archief Westland heeft de inmiddels tachtigjarige Van Holstein voorgedragen voor de prijs. Let op de uitzending van de WOS eind november, begin december om meer over dit historische trio te weten te komen!

IMG_2568TV-INTERVIEW

Voor het bekijken van het tv-interview met de drie genomineerden gaat u naar:

http://www.wos.nl/televisie/uitzendinggemist/player/item/20151104-wos-extra-oud-westlandprijs

 

2 reacties op “Genomineerden Oud-Westlandprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.