De man achter de Mr. Schokkingstraat

”s-Gravenzande, 19 december 2014 – Wie in de Mr. Schokkingstraat in ”s-Gravenzande woont of er moet zijn,  bijvoorbeeld bij Geestkracht , het loket voor wonen, welzijn en zorg in het Westland op nummer 58, zou zich kunnen afvragen, wie die Schokking dan wel is geweest. Welnu vandaag treft hij – als hij er tenminste op is geabonneerd, een achtergrondartikel over deze man aan in de rubriek Ouder Westland van AD Westland. En zo niet dan kan hij het hieronder lezen.

194507021 GVZ schokkingIn het kort gezegd is Schokking de opvolger van mr.. J. Brunt als burgemeester van ”s-Gravenzande. Mr. Brunts leven en werken is al eerder in Ouder Westland aan de orde geweest. De man heeft s-Gravenzande 33 jaar lang bestiert en heeft vooral brede en goed geplaveide straten en wegen van en naar ‘s-Gravenzande bewerkstelligd.  Mr. Schokking op zijn beurt heeft ervoor gezorgd, dat he t’ breeje durp’ toch nog is aangesloten op de drinkwaterleiding van de Weslandsche Drinkwaterleidingmaatschappij, waardoor er niet meer met pompen uit waterputten gedronken hoefde te worden.

De man had wellicht nog veel meer in petto, maar de Tweede Wereldoorlog, die al gauw na zijn benoeming in 1938, uitbrak heeft hem flink gedwarsboomd. In die oorlog is hij tegen zijn zin door de bezetter, die hem niet vertrouwde,  overgeplaatst naar Hazerswoude, waar hij tegen een gezin aanliep dat weliswaar Joods was en ook ondergedoken maar van provocatie werd verdacht.

19470606 GVZ schokking In het artikel hieronder leest u wat er gebeurde. Schokking werd later burgemeester van Alphen aan den Rijn en weer later van Den Haag. Daar werd hij door een nieuwe begin jaren vijftig op de markt verschijnende krant het Haags Dagblad geconfronteerd met die geschiedenis over die onderduikers. De redacteur van de eindredactie die dit allemaal las was waarschijnlijk zo in spanning hoe het af zou lopen, dat hij de kop veranderde waardoor het net lijkt alsof Schokking dit als burgemeester van Alphen had meegemaakt. Dat is dus niet waar, het gaat om de Haagse burgemeester, wat de zaak veel interessanter maakt.  Schokking eindigt zijn loopbaan als dijkgraaf van het hoogheemraadschp Rijnland.

20141219 OW schokking 000120141219 OW Schokking 0002

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.