‘Joods leven in het Westland’ samengevat in nieuw boek

De synagoge in het Heilige Geesthofje in Naaldwijk

De synagoge in het Heilige Geesthofje in Naaldwijk

Naaldwijk, 2 september 2015 –  ‘Joods leven in het Westland’’. Dat is de titel van het boek, dat op donderdag 15 oktober verschijnt . Het gaat in een bijzondere uitgave van het Genootschap Oud-Westland. Initiatief van de Westlandse historicus Harry Groenewegen. Daarin wordt de geschiedenis beschreven van de Joodse gemeenschap die in vroeger tijden deel uitmaakte van de Westlandse samenleving.

De joodse begraafplaats aan de Geestweg in Naaldwijk.

De joodse begraafplaats aan de Geestweg in Naaldwijk.

Waar tegenwoordig veel kerkgenootschappen worstelen met de instandhouding van eigendommen speelde dit onderwerp voor de Westland-Joodse gemeenschap al in het begin van de twintigste eeuw, zoals dat overal in het land het geval was. Niet alleen de vergrijzing, maar ook het vertrek van Joodse gezinnen naar de grote steden als gevolg van verslechterende economische omstandigheden maakte dat de gemeenschap niet meer in staat was zorg te dragen voor het onderhoud van de synagoge en de begraafplaats. Het was zelfs zo dat men voor de ‘Hooge Feestdagen’ personen uit andere gemeenten moest uitnodigen om aan het vereiste aantal van tien personen te komen voor het houden van deze diensten. Een en ander had tot gevolg dat de synagoge – die vanwege de slechte staat niet heel veel geld had gekost, maar na aankoop wel kon worden opgeknapt, uiteindelijk toch weer in vervallen staat raakte.

De synagoge vanuit het hofje gezien.

De synagoge vanuit het hofje gezien.

Na ampel beraad besloot de Joodse gemeenschap dat synagoge en begraafplaats moesten worden overgedragen aan de gemeente Naaldwijk. Onder voorwaarden, dat wel. De synagoge mocht nooit voor minder eervolle doeleinden worden gebruikt, waaronder werd verstaan als bioscoop, theater, café en dergelijke. En voor het bedrag van 50 gulden per jaar verplichtte de gemeente Naaldwijk zich tot het onderhouden van de begraafplaats en behield de Joodse gemeenschap het recht hier overledenen ter aarde te bestellen.
Ook ik kreeg de eer om een hoofdstuk aan het boek toe te mogen voegen. Het handelt over de joodse gezondheidskolonie in Ter Heyde. Het gaat om de op 28 juni 2012 gepubliceerde aflevering ‘Bleekneusjes in Ter Heijde’ in de rubriek Ouder Westland van AD Haagsche Courant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.