Wie heeft het Wapen van De Lier ? Breng het terug voor ’n heerlijke taart

De Lier,  dinsdag 21 maart 2017

Wie weet waar het wapen van De Lier is gebleven? Tenminste twee Lierenaren weten wat er met het wapen is gebeurd. Maar slechts een heeft WOS-radio gebeld om die wetenschap, maar verder niets, met de luisteraars te delen. Omdat de man zich niet aan iedereen bekend wilde maken heeft de WOS ook nog eens zijn stem vervormd.

De illustratie is van het officiële stuk van de Raad van Adel ,waarin het wapen aan De Lier wordt toegekend. Het dateert uit 1816.

Er is ooit een taart gebakken met dat wapen als middelpunt, dat was bij gelegenheid van de opening van het raadhuis. Jan Buskes van het Historisch Archief Westland maakte vandaag via de WOS bekend dat de vinder van het wapen tegen inlevering van het kunstwerkje bij het archief in Naaldwijk  een door een van de beste bakkers van het Westland te bakken taart te wachten staat. Die taart zal dan moeten lijken op de taart waar de genodigden indertijd bij de opening van het nu alweer gesloopte raadhuis van  moeten hebben gesmuld. Het wapen bestaat uit een mooi schildje in de kleuren rood en wit,  dat tot voor kort de muur van het nu geheel gesloopte gemeentehuis van de voormalige gemeente sierde.

Naar het voorbeeld van deze taart zal de ‘eerlijke vinder’ worden verrast met een taart.

De Lierenaar die het eraf bikken en meenemen van het kunstwerkje op zijn geweten heeft, zou het kleinood wellicht n zijn huiskamer hebben opgehangen.De man die voor de radio zei dat hij weet wie het heeft gedaan kan net zo goed ook zelf de dader zijn. In elk geval weet hij meer van de zaak af.

Wie het wapen ook heeft hij loopt  als hij het ergens in zijn huis  ophangt het risico dat in een mum van tijd heel De Lier het weet.  Of hij moet het ergens verstopt hebben maar dan heeft niemand er plezier van. Het is een opvallend kleinood bestaat uit een rood-wit schild met daar bovenop een kroon, zoals een echt wapenschild er uit behoort te zien.. Raadslid Leo Boekestijn heeft de zaak al begin deze maand aan het rollen gebracht door er bij de gemeente Westland navraag naar te doen.Een inwoner van De Lier had hem gevraagd of het schild weer teruggeplaatst zou kunnen worden als er volgens plan eenmaal huizen op de plek van het raadhuis zijn gebouwd.

BREJE LEE

Het nu gesloopte raadhuis van De Lier aan de Hoofdstraat nog met het wapen in het midden van de duistere muur

Hetzelfde raadslid van de politieke partij Westland Verstandig heeft al eerder navraag gedaan naar een eveneens bij het raadhuis verdwenen beeldje van ‘het druivenmeisje’. Dat bleek echter keurig in de opslagplaats van de gemeente te zijn beland. Bij de gemeente Westland is het nu het Historisch Archief Westland dat probeert de Lierenaren te mobiliseren om het wapen weer voor de dag te halen. Hopelijk niet uit de Breje Lee. Jan Buskes van het archief is daarover geïnterviewd door de WOS. De gemeente heeft aangifte van de vermissing gedaan. Wilt u de uitzending als onderdeel van et regionieuws waarin het onderwerp ter sprake komt zien. Dan kan dat via onderstaande link. En schrikt nu vooral niet van het eerste item. Dat is een diefstal bij het Wapen van Maasdijk. Een wapen van heel andere aard dan dat in de uitzending (klik op) bit.ly/2nMZK8K 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.