Frank Bokern zoekt naar sporen van zijn familie in Naaldwijk voor boek

In de Naaldwijkse Molenstraat vestigt zich negentig jaar geleden het Duitse gezin Bokern. Bernard Bokern, de vader is de zoon van Heinrich Bokern, een katholieke manufacturenhandelaar uit Westfalen. Journalist Frank Bokern is bezig de geschiedenis van zijn voorvaderen, manufacturehandelaar Heinrich Bokern en drogist Bernard Bokern, op papier te zetten. Zijn boek ‘Hoeden en petten en damescorsetten’ zal waarschijnlijk najaar 2017 verschijnen. Hij  zoekt  via het Historisch Archief Westland naar Naaldwijkers die zijn grootvader toen deze in de Molenstraat een drogisterij had en later naar de Geestweg verhuisde hem nog hebben gekend en erover weten te vertellen. U kunt via het archief op deze oproep reageren. Het e-mailadres luidt hawestland@gemeentewestland.nl

door AAD VAN HOLSTEIN

WIE WEET NOG IETS TE VERTELLEN OVER DROGISTERIJ ‘DE MOLEN’?

De drogisterij de Molen na de verhuizing van het dorp naar de Geestweg.

In 1927, het jaar dat Bokern zich er vestigt, is Naaldwijk nog een knus dorp. Maar daar zal snel verandering in komen. Drie jaar later wordt het dorp flink uitgebreid. Voor deTweede Wereldoorlog is er nooit zoveel tegelijk gebouwd in deze centrumgemeente van het Westland. De bouw van het nieuwe raadhuis aan de Dijkweg mag dan niet zijn doorgegaan, die van de r.k. kerk en de watertoren wel. Ze veranderen in korte tijd de skyline van Naaldwijk ingrijpend.

De Molenstraat nog voor de r.-k. kerk aan het einde van bebouwing op deze foto haar plaats krijgt.

In de in het centrum gelegen Molenstraat is het in die periode  elke werkdag een drukte van belang.. Niet alleen wat het toenemende verkeer betreft, maar ook omdat er gewoon hard wordt gewerkt. Waar tot voor kort de nog maar net  overleden boer A. Hofstede nog zijn boerderij dreef, heerst  nu grote activiteit. Er wordt immers een nieuwe rooms-katholieke kerk gebouwd. Binnenkort moet die worden opgeleverd. De oude kerk, een paar honderd meter verderop aan de Dijkweg gelegen, voldoet niet meer. Hij zal worden afgebroken, maar krijgt nog enige tijd de bestemming van stalling voor auto’s van de er tegenovergelegen garage Droog.Dat wordt niet door iedere parochiaan gewaardeerd.

Een van de bouwactiviteiten in begin jaren dertig was die in de Duiventorenstraat.

Dat kan allemaal gebeuren, omdat boer Hofstede al zijn bezittingen onder meer aan de Molenstraat  ruimhartig aan de kerk heeft geschonken, zodat het kerkbestuur een geheel nieuwe kerk heeft laten ontwerpen en op zijn grond heeft laten bouwen. Een oude muur en een al even oud woonhuis, waar voorheen schoenhandel Van Alphen was gevestigd, zijn er voor weggebroken. Ook een pand, dat vlak naast dat van de weduwe Kuyvenhoven is gelegen, gaat tegen de grond. Daar komt de pastorie. De oude hofstede zelf staat er nog geruime tijd en wordt door de bouwers als bouwkeet gebruikt.

Heiblok

Op het land erachter staat een heiblok, dat de houten palen met veel gedreun de grond indrijft. De palen worden via de Rembrandtstraat aangevoerd vanuit de haven, waar ze in de vorm van vlotten Naaldwijk bereiken. Potige kerels vissen de lange stammen uit het water op en zorgen ervoor, dat ze per as naar de Molenstraat worden gebracht. Eenmaal op het bouwterrein aangekomen, worden de koppen bewerkt en voorzien van een stalen ring om te voorkomen, dat de paal meteen al door het heiblok wordt versplinterd.

De  oude kerk aan de Dijkweg dient nog geruime tijd als showroom van Garage Droog en je kunt er ook tanken.

De kerk is overigens niet het enige grote bouwwerk dat in Naaldwijk in de eerste jaren dertig wordt aangepakt. Tegenover het stationnetje van de WSM krijgt immers de Verburchlaan, die parallel ligt aan de Van Lijnschootenlaan en de Verpspycklaan, steeds meer zijn vorm. Naast de zaak van melkhandel Van den Ende zijn drie kapitale woningen gebouwd. De daarnaast tot de hoek met de Grote Woerdlaan nog braakliggende grond zal wel spoedig bebouwd worden. Maar op die hoek zelf heerst in deze laan de grootste bouwactiviteit, want daar verrijst de niet  door iedereen zo bejubelde watertoren. De omwonenden in de Molenstraat en Emmastraat moeten voorlopig genoegen nemen met het lawaai dat de heistelling voor het bouwen van de kerk produceert, want er gaan nog heel wat palen de grond in. Die kerk wordt voor Naaldwijkse begrippen behoorlijk van omvang, dus is het zaak het geheel goed te funderen.

De drogisterij De Molen was gevestigd in de tweede winkel rechts.

Hoogstraten

In het najaar van 1927 – vestigt zich de Hagenaar Bernard Bokern in het pand Molenstraat 60, later vernummerd in 15.

In het najaar van 1927 – vestigt zich de Hagenaar Bernard Bokern in het pand Molenstraat 60, later vernummerd in 15, nu de winkel van Kruidvat. Hij huurt het pand, dat eigendom is van de familie Hoogstraten, bekend van de twee gebroeders Hoogstraten. Twee vaak een ladder tussen zich in dragende dorpsfiguren, die wonen op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Herenstraat, waar ze een sigarenwinkel drijven. Het pand dat Bokern huurt is echter in slechte staat. De huur is bovendien fors: 91,10 gulden per maand. Als ze er twee jaar wonen besluiten ze een winkel met woonhuis te kopen aan de Geestweg 54/56. Het is een blok van vier huizen, gebouwd door de Haagse bouwondernemer A. Molier. Bernard en Anna kopen het laatste pand van een rijtje gerekend vanaf het centrum van Naaldwijk, want dat heeft een uitbouw, bedoeld voor een winkel. Hij neemt de naam mee, Drogisterij De Molen, en dat heeft als voordeel dat hij het twee meter brede bord met daarop de naam in schitterende Art Nouveau-letters kan blijven gebruiken.

Eem van de twee gebroeders Hoogtestaten geniet voor hun winkel van het weer..

De molen is zes jaar voordat de ernaar genoemde drogisterij geopend werd afgebroke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.