Krijn van Dijk weet de weg in De Lier als geen ander

Het stratenboek van Krijn van Dijk

Het stratenboek van Krijn van Dijk

De Lier, 24 oktober 2014 – Wie in De Lier even de weg niet weet, zou eigenlijkKrijn van Dijk tegen moeten komen. Als iemand weet hoe dat dorp aan de Lee in elkaar steekt dan is het deze plaatselijk historicus wel., Vandaar ook dat ik deze week een interview met hem publiceer, waarin we met hem door het dorp wandelen en allerlei bijzonderheden te horen krijgen. Nodig is het niet, maar hij heeft wel een boek bij zich, waarin alle straten in worden beschreven. Hij weet het uit het hoofd. Maar het boek is wel de aanleiding tot het artikel dat vandaag in Ouder Westland van AD Westland is terug te vinden. Het gaat er eigenlijk niet om dat je de straat waar je heen moet vindt, maar het is meer een boek om de inwoners – en andere belangstellenden – te vertellen waar de naam van de straat waar het om gaat vandaan is gekomen. Het mooiste voorbeeld hiervan is de naam Lierhand, die gegeven is aan een cruciaal punt op de weg van De Lier naar ’t Woudt en Delft. Een punt, waar een bord stond in de vorm van een houten hand met De Lier erop,, die wees in de richting van De Lier. Het bord kreeg al gauw de naam Lierhand. En die naam is gebleven al is het bord in de jaren dertig verdwenen, omdat een auto er tegenaan is gereden. Zo staat het boek, dat Krijn hoogstpersoonlijk aan de man heeft gebracht tijdens het laatste feest Bradelier deze zomer vol met wetenswaardigheden, zodat het zeker bij Lierenaren die het bezitten geregeld uit de boekenkast zal komen.

DEZE KNIPSELS ZIJN LEESBAAR DOOR EROP TE KLIKKEN

IMG_20141024_0001IMG_20141024_0003

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.