Honderd jaar trouwen in het Westland gebundeld in boek

Westland, 23 oktober 2014 – Voor wie haar nog niet mocht kennen: dit is Marjoke van der Wilk, nu Marjoke van Arnhem geheten. Zij is in het Westland bekend om haar artikelen in onder meer de Westlandsche Courant en om de boeken die ze schrijft. Tot nu toe al zeven. Ze is nu op zoek naar originele verhalen en foto’s over trouwerijen waarbij in de afgelopen honderd jaar tal van paartjes in de echt zijn verbonden.

Marjoke

Marjoke

Die verhalen en foto’s moeten gebundeld worden in een boek dat de opvolger moet worden van : ‘We bennen samen een’ over de band de Kromme Jongens en het boek ‘De geschiedenis van de druivenkrenttijd’,
,,Het werd tijd dat ik met iets anders kwam”, vertelt de sinds december 2013 optredende buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Westland. De afgelopen maanden trouwde zij zo’n vijftien stellen en stapte zelf ook in het huwelijksbootje.

krommejongensboek,,Dus het onderwerp trouwen ligt mij na aan het hart”, zegt de Naaldwijkse er zelf over. Ze onthult dat het idee ontstond tijdens haar vakantie toen ze iemand sprak die een fototententoonstelling had gemaakt met bruidsfoto’s. Vooral kwam daarbij de diversiteit van de foto’s tot uiting. Daarbij vielen de veranderende mode en de samenstelling van de stellen sterk op. De tentoonstelling maakte ook heel wat los in de samenleving. Ze denkt dat het Westland ier ook wel gevoelig voor is.
Marjoke is nu op zoek naar e e n foto per jaar, die representatief is voor elk jaar van 1915 tot 2015. ,,Die foto moet dan wel heel bijzonder zijn”, licht ze toe.,,Te denken valt aan een bijzonder verhaal, een afwijkende outfit van de bruid of bruidegom of gewoon een prachitge foto, die in het tijdsbeeld past”.
WeteringsInmiddels heeft Marjoke al foto’s die ze zeker gaat gebruiken voor het boek. ,,De trouwfoto van mijn grootouders uit 1926 en die van mijn eigen ouders in 1953 komen er sowieso in. Maar ik zou het ook fijn vinden om keuzes te kunnen maken. Dus wil ik vragen om zoveel mogelijk foto’s en verhalen in te sturen, zodat ik kan kiezen”.
De foto’s kinnen digitaal verzonden worden, maar Marjoke is natuurlijk ook bereid foto’s in te scannen of zelf te fotograferen bij de mensen thus. Het Historisch Archief Westland – gevestigd op de tweede etage van het gemeentehuis in Naaldiwjk – staat ook klaar om foto’s te scannen, elke werkdag van negen tot half vijf.
westlandboekEr zijn inmidels vegaaande plannen om samen met het archief een (foto)tentoonstelling te organiseren naar aanleiding van de presentatiei van het boek. Marjoke is daarom ook al bezig met het verzameleen van bijvoorbeeld jurken, trouwboekjes en alles wat te maken heeft met het onderwerp trouwen.
Het fotoboek wordt in eigen beheer uitgegeven in het voorjaar van 2015. Van wie de foto van 2015 wordt is nu nog niet bekend. ,,Ik hoop dat er veel reacties komen, ook om het boek te kopen of te verkopen. Westlandse boekhandels en beheerders van trouwlocaties zouden het boek als relatiegeschenk kunnen gebruiken. Wie meer wil weten kan zijn licht opsteken bij Marjoke zelf www.marjoke.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.