Enorme doordraai komkommers in 1963

Gigantische berg komkommers gefotografeerd in 1963.

Gigantische berg komkommers gefotografeerd in 1963.

 

Lees deze advertentie beter door erop de klikken

Lees deze advertentie beter door erop de klikken

Westland, juli 1963 – Zeshonderdduizend komkommers draaien in 1963 op één dag door. Deels in het Westland, deels daarbuiten. Tuinders die het hebben meegemaakt kunnen zich die dag – nu precies vijftig jaar geleden – nog glashelder herinneren. Bij de komkommerveiling Kwintsheul draaien er 80.000 door van een totale aanvoer van 145.000. Een regelrechte ramp, veroorzaakt door de sluiting van de Duitse grens voor dit product. Alleen nog voor kleinere afnemers in het binnenland drukken de kooplieden op hun knop, de rest van de komkommers gaat naar de mestvaalt of de koeien. Gelukkig zijn later het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen en de Duitse autoriteiten tot overeenstemming gekomen, zodat de grenzen weer zijn opengesteld. Maar eens te meer is duidelijk gebleken hoe kwetsbaar de tuinbouw – of het nu om komkommers, andere groenten of fruit of om planten en bloemen gaat – de tuinbouw heel kwetsbaar is.  

 

Naar Over het Westland op facebook: www.facebook.com/overhetwestland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.