Belg Frans de Voeght bleef in 1914 in het Westland

Naaldwijk, 21 november 2014 – Op 4 augustus 1914 valt het Duitse leger het al net zo als Nederland neutrale Belgie binnen. In de maanden daarna overspoelt een golf van meer dan een miljoen vluchtelingen ons land. Onder wie ook gedeserteerde militairen. Ze komen ook naar het Westland, waar ze de  ‘s-Gravenzanders en Naaldwijkers hen allerhartelijkst ontvangen.

Frans Jozef de Voeght als slagersknecht

Frans Jozef de Voeght als slagersknecht

Het is zaterdagvond 10 oktober als 107 Belgische vluchtelingen om even na achten in Naaldwijk arriveren.Per stoomtram uit Delft, waar ze via Rotterdam zijn beland. In twee gebouwen zijn inderhaast enkele lokalen voor hen ingericht, waarbij aanvankelijk is uitgegaan van 200 personen. De mannen gaan naar het Armhuis van de Nederlands Hervormde Gemeene aan de Dijkweg, het dominaal gesticht

De vrouwen en kinderen naar het r.k. Bondsgebouw eveneens aan de Dijkweg. Over dit onderwerp gaat deze week Ouder Westland in AD Westland, waarin ook het een en ander verteld wordt over de lotgevallen van een van de vluchtelingen, die in het Westland is gebleven namelijk Frans Jozef de Voeght, aanvankelijk als slagerknecht, maar later met zijn eigen bedrijf in oude metalen. Ik heb ziijn zoon, Frans de Voeght uit Honselersdijk (91) gesproken en zijn ervaringen in het artikel verwerkt.

OM TECHNISCHE REDENEN KAN HET ARTIKEL ZELF NIET WORDEN GEPLAATST WAARVOOR ONZE EXCUSES

 

1 reactie op “Belg Frans de Voeght bleef in 1914 in het Westland

 1. Beste,

  kan je mij het volledige artikel bezorgen?
  ik doe onderzoek naar Kempeniaars als vluchteling i Nederland gedurende WO1.
  Het verhl vaN De Voeght interesseert me uitermate.

  Met dank,
  Walter Driesen
  tervarenststraat 28
  2640 Mortsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.