Bruiloft in de Hoek gaat door ondanks bombardement

Het huis van dokter Fransen aan de Dijkweg in Naadwlijk

Het huis van dokter Fransen aan de Dijkweg in Naadwlijk

 Naaldwijk, 23 maart 2014 – Zeventig jaar geleden. Het Westland is het gebied, waarover vrijwel dagelijks massa’s vliegtuigen passeren om de steden en fabrieken in Duitsland te bombarderen. Dat weten we, maar lezen we ook in de dagboeken die in de oorlog geschreven zijn.  Incidenteel valt er ook wel eens een bom in de buurt, verdwaald of niet. Zo worden ze ook welbewust geworpen op Duitse doelen in Hoek van Holland waar de Naaldwijkse Rode Kruismedewerkster Jeane Zwinkels in haar dagboek over schrijft nadat  ze dat meemaakte tijdens een bruiloftsfeest van de familie Rooney. Ze was daar met haar zus voor uitgenodigd, maar ze maken geen aanstalten om te gaan kijken of helpen, want ze vinden het wellicht gevaarlijk, maar vooral het feest  achten ze nu even belangrijker. De foto die ik hierbij plaats is van de villa van dokter J.S. Fransen uit Naaldwijk aan de Dijkweg. Hij moest in 1944 zijn huis uit, omdat de Duitsers het vorderden.  Voor Jeane kwam dat slecht uit, want ze moest nu naar de Geestweg waar de arts tijdelijk zijn intrek nam in de villa Onder het strooien dak. Ze had last van een soort uitslag, waar de dokter zo ook gauw geen raad op wist. Dit niet maar de rest wel – ook over bakkersknecht Sala, die eveneens een dagboek bij hield – in het artikel in Ouder Westland, dat afgelopen vrijdag in AD Westland stond. Wie het gemist heeft kan het hieronder vinden.  

20140321 OW oorlog feest 01

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.