Stel je voor: het Westland onder water!

RAF-foto, waarop te zien is hoe rechts van de Zweth (in het midden) alles onder water stond. Klik erop om foto te vergroten.

RAF-foto, waarop te zien is hoe links van de Zweth (in het midden) alles onder water stond. Dus daar waar nu de Veilingroute loopt. Klik erop om foto te vergroten.

Westland, 1 mei 2014 – Zoveel moeite om mt voor te stellen dat het Westland onder water, staat, heb ik niet. Want ik heb zelf gezien hoe in de oorlog de polders tussen De Lier en Delft onder water zijn gezet. Nu precies zeventig jaar geleden. Ik was acht jaar en reed met mijn vader achter op de fiets mee. Hij had nog gewone banden om de velgen zitten, want hij kreeg ze van zijn baas, de (overigens bij de NSB horende) directeur van het postkantoor van Naaldwijk om hem in staat te stellen als postbode dagelijks de brieven te bestellen. Die dag dat ik die enorme watervlakte tot mijn schrik voor het eerst zag, fietsten we ook nog langs een klein fabriekje met, als ik me goed herinner, twee schoorstenen. vader zei – toen ik vroeg wat dat was – dat dit nou de kalkovens waren. Ik heb ze na de oorlog nooit meer teruggezien, ook al omdat de gebruikelijke weg naar Delft voor ons over de Lierhand ging.. Mijn vader wist feilloos de alternatieve weg naar Delft te vinden om daarmee de bij de brug van Den Hoorn te ontwijken omdat hij in verte zag, dat daar een groeplandwachters bezig was met alles en iedereen te controleren. . Die kerels namen niet alleen je fiets af, maar dikwijls ook eten als je dat bij je had. Wij glipten langs het Harnasch Delft binnen met tassen vol groenten, die mijn vader vanj diverse tuinders had gekregen.. Bestemd voor familieleden, die in de Phoenixstraat en in de Dirklangenstraat woonden. Mijn opa kwam soms andersom ook naar ons fietsen om eten op te halen. Dan leek hij op een sportvisser met een visnet bij zich en hengels als een soort camouflage van aardappelen en groenten.  In AD Westland, de krant die geen enkele Westland mag missen, staat vandaag een uitgebreid verhaal over de inundatie van een groot deel van het Westland.20140 502 OW inundatie 0120140502 OW inundatie 02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.