Zo zien schilders de Nieuwe Waterweg

Piet Heijstek , de inleider op de lezingavond van het Genootschap Oud-Westland in Maasdijk, is geboren en getogen in Hoek van Holland en werkte 35 jaar in het onderwijs. Zijn betrokkenheid bij de geschiedenis van dit kustdorp leidde tot diverse boeken en artikelen. Hij is verbonden aan het Redding- en Veerdienstmuseum ‘Jan Lels’, waar hij secretaris van is en de collectie beheert. Hij geeft regelmatig rondleidingen in dit museum en lezingen over het Reddingswezen.

Uitzicht op de Nieuwe Waterweg

Uitzicht op de Nieuwe Waterweg

LEZING BIJ GENOOTSCHAP OUD-WESTLAND IN MAASDIJK

Hoek van Holland – Iedere Westlander kent het uiterste puntje van zijn geboortegrond. De Noorderpier van Hoek van Holland. Ze zijn er allemaal weleens geweest. Om er te flaneren of te vissen. Of gewoon om de schepen voorbij te zien varen. Veel parkeerplaatsen zijne er zelfs voor het uitzicht op de voorbijvarende schepen aangelegd. Het is er ook mooi fotograferen. Maar ook zijn er kunstenaars die er hun schilderstalent op botvieren. En dat al sinds mensenheugenis.

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; Loodsboten met Monsterse toren op de achtergrond

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; Loodsboten met Monsterse toren op de achtergrond

Daarom is het zo gelukkig dat er een tijdje geleden een boek is verschenen met de mooiste schilderijen die er in de loop der tijd zijn gemaakt. Het verschijnen van het boek, dat de titel ‘Schilders van de Nieuwe Waterweg’ draagt, is nu voor het Genootschap Oud-Westland aanleiding om er een lezingavond aan te wijden. Het boek vertelt met tekst, schilderijen, kaarten en tekeningen het verhaal van dit gebied rondom Hoek van Holland. De aangewezen persoon om hierover een lezing te huiden is Piet Heijstek (zie ook kader) voormalig onderwijzer en begenadigd veerteller. Deze echte Hoekenees zal de leden van het genootschap op dinsdag 18 februari 2016 meenemen naar de historie van dit unieke stukje Holland.

HOOFDLIJNEN

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; scheepvaart met Monsterse toren op de achtergrond

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; scheepvaart met Monsterse toren op de achtergrond

Heijstek zal in hoofdlijnen genoemd boek volgen in zijn verhaal. Zo komen de problemen aan de orde die kort na de doorgraving ontstonden door de vorming van de Westbank in het nieuwe vaarwater. Een van de gevolgen was de stranding van de schoener ‘Lodewijk’ op deze bank. Verder bleken de havenhoofden, aangelegd voor een nautische functie, bedreigende obstakels te zijn voor de scheepvaart. Het stoomschip ‘Berlin’ strandde op 20 februari 1907 op de basaltblokken van de Noorderpier en brak uiteindelijk in tweeën.

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; scheepvaart met Monstere toren op de achtergrond.

Waterweg vanaf De Beer / Maasvlakte; scheepvaart met Monstere toren op de achtergrond.

Over het Hoekse leven in vroeger tijden vertelt Heijstek aan de hand van verhalen van de schippers van de reddingboten en vanzelfsprekend passeren de bezettingsjaren de revue, alsmede enkele andere scheepsstrandingen die wereldnieuws werden.

EUROGEUL

Dat de geschiedenis rond De Nieuwe Waterweg zich steeds weer vernieuwde blijkt in het tweede deel van de lezing, als gesproken wordt over het uitbaggeren van de Eurogeul (ter verbreding van de Waterwegmond), het verlengen van de pieren en de aanleg van de Dikxhoorn driehoek.

Deze boeiende lezing is niet alleen voor leden, maar zeker ook voor andere belangstellenden interessant genoeg om te gaan beluisteren. De kosten voor niet-leden van het genootschap en introducees bedragen vier gulden per persoon als bijdrage voor het gebruik van koffie. Het genootschap komt voor deze lezingavond, die om acht uur begint, bijeen op dinsdag 16 februari 2016 in gebouw De Hoeksteen, Prinsenlaan 4 te Maasdijk. De zaal gaat om half acht open.

In het najaar van 2016 besteedt Genootschap Oud-Westland met een lezing aandacht aan archeologische vondsten op de Tweede Maasvlakte, waarbij ook de andere kant van De Waterweg aan de orde komt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.