Het is ijskoud deze zomer in Maaslands museum De Schilpen

SCHAATSMUSEUM PAKT UIT IN SCHAATSVRIENDELIJKSTE DORP

Maasland, 21 april 2017. Hoewel het ’s nachts soms behoorlijk koud kan zijn, kan gezegd worden dat de winter voorbij is. Niet voor het bestuur en de vrijwilligers van het Westlands Schaakmuseum. Voor hen is het altijd winter. Vandaar dat ze zonder blikken of blozen in Maasland een expositie hebben ingericht, die al op Koningsdag door schaatsliefhebbers kan worden bekeken.

Zo afficheert het schaatsmuseum zich

De altijd voor het museum in de weer zijnde voorzitter Koos Verbeek citeert graag in dit verband  de bekende schaatser Henk Angenent: ,,Elke dag komt de volgende Elfstedentocht een dag dichterbij”. En gelijk hebben ze. Hij benadrukt, daet bestuurt door middel van het het museum, dat nu alleen nog bestaat uit een nieuwe opslagruimte in De Lier, de interesse in het schaatsen met alles wat daar omheen hangt, probeert levendig e houden.,,Er zijn”, aldus Verbeek, ,,inmiddels magazijnstellingen gebouwd door ons team van vrijwilligers. Zij hebben hiermee echt een topprestatie geleverd. Deze opslagruimte biedt overigens meer mogelijkheden. bijvoorbeeld voor kleinere exposities”.. Eigenlijk was het de bedoeling genoemde expositie afgelopen winter te houden. Dat lukte niet en daarom kwam men met een nieuw plan.

GUNSTIG

Wie in de computer van het Westlands Schaatsmuseum kan kijken, ziet dat daar – het gebeurde in 2016 – alle museumstukken digitaal in opgeslagen staan. Dat is gedaan om het mogelijk te maken, dat alle musea en culturele instellingen hun bestanden samen te voegen.
Het Westlands Schaatsmuseum staat daarvoor in nauw contact met het Erfgoedhuis Zuid-Holland, dat de plannen tot uitvoering brengt. Vorig jaar zijin ook de vrijwilligers van het schaatsmuseum druk in de weer geweest om de museumstukken zelf in de inmidels gehuurde opslagruimte in De Lier onder te brengen. Er zijn stellingen aangeschaft, n elkaar geschroefd en opgebouwd en ook zin er twee kantoorruimten ingericht.

Maasland is voor deze expositie uitgekozen, omdat het in het Westland wat schaatsen betreft beslist gunstig afsteekt tegen de andere dorpen in het Westland. Omdat elke cultuurliefhebber in het Westland het museum De Schilpen kent met steeds wisselende exposities koos het bestuur deze plek uit voor zijn tentoonstelling. ,,Verbeek vertelt dat er ook al in het verleden wel eens contact is geweest tussen beide musea voor samenwerking. Dat contact is onlangs weer nieuw leven ingeblazen, waarbij het idee ontstond in De Schilpen een ‘ijskoude’ expositie neer te zetten,. Het thema werd: ‘IJspret in vroeger tijden’.

SELECTIE

Drie experts hebben daarop een selectie gemaakt uit het materiaal, dat ter beschikking is. Volgens het bestuur kwam de aanpak van De Schilpen hen zee professioneel over  zodat het ongetwijfeld een mooie expositie wordt. Wat nu nog in de vrieskast zitis een tentoonstelling met als thema de Olympische Spelen. ,,Dat gaan we ook zeker doen”, laat voorzitter Verbeek in de Nieuwsbrief van april weten, ,,maar naar verwachting doen we dat pas in ons eigen museumpje aan de Lierweg 53 in De Lier. Daar moet nog veel werk voor verzet worden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.