Het verhaal achter de prent van Hugo Liebe

Hugo Liebe

Hugo Liebe

Monster, 19 september 2014 – Soms is een kleine aanleiding genoeg voor een groot gevolg. Zoals nu de schenking van een tekening van de molen van Wateringen aan het Historisch Archief Westland. Het blijkt een tekening te zijn van Hugo Liebe, een fotograaf, die sinds 1935 in Monster was gevestigd en daar in zijn huis echtparen fotografeerde zoals ook collega’s dat in andere /Westlandse dorpen deden. Maar Hugo was niet alleen fotograaf, hij was ook schilder. Omdat ziijn scilderiij dat bij het archief werd gebracht, vragen opriep over de kunstenaar die dit gemaakt had, ben ik in de geschiednis van deze bijzondere Monsternaar gedoken en heb ik in de rubriek Ouder Westland van AD Westland een artikel over hem geschreven dat vandaag in de krant staat

Hugo Liebe geeft hier les in het maken van portretfoto's

Hugo Liebe geeft hier les in het maken van portretfoto’s

.Om het artikel te kunnen illustreren heb ik de zoon van Liebe, ook Hugo geheten bereid gevonden foto’s beschikbaar te stellen, waarvan ik er ook hier twee plaats. De ene is een portret van Hugo Liebe, waarschijnlijk gemaakt door een van zijn leerlingen in de portretfotografie.De andere geeft weer hoe hij bezig is met het lesgeven in dit genre. Uit zijn bewogen geschiedenis blijkt, dat hij altijd een voorliefde heeft gehad voor de omgeving van Wateringen. De schenking van zijn tekening aan het archief had een klein bericht kunnen zijn, maar dank zij veel bronnen waaronder zijn zijn zoon Hugo is het toch een groot verhaal geworden.

Vandaag nog kunt u dit artikel in AD Westland lezen. Mocht u geen abonnee zijn koop dan een los nummer. Bent u daar te laat voor, dan is ook de kopie hieronder voor u leesbsaar te maken door hem te kopieren en vervolgens uit te vergroten.

Deze pagina kunt u goed lezen door hem te kopieren en de kopie te vergroten.

Deze pagina kunt u goed lezen door hem te kopieren en de kopie te vergroten.

 

 

2 reacties op “Het verhaal achter de prent van Hugo Liebe

  1. Mijn ouders, Eef van der Boom en Adriana Knipscheer (resp. uit ’s Gravenzande en Hoek van Holland) trouwden ook in 1943 en konden hun trouwfoto’s laten maken door Hugo Liebe omdat mijn vader als deel van de betaling balletschoentjes voor Hugo maakte. Voor wie die dan waren weet ik niet. Mijn vader werkte destijds bij schoenmaker Tazelaar in ’s Gravenzande. De huwelijks “staatsiefoto” is gesigneerd door Hugo. Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat ze, ondanks dat ze tijdens de oorlog trouwden, zo’n mooie huwelijksreportage hadden.

    Naschrift: Dit is een echt leuke reactie, die ik graag aan dit artikel zie toegevoegd. AvH

  2. Mijn naam is Gerrie van Bommel ik ben geboren in 1942 in Monster. Als meisje zijnde speelde ik altijd met Liesbeth de dochter van Hugo ze woonde aan de rijnweg nr246.Mijn ouders hebben ook hun trouwfoto”s laten maken bij Hugo Liebe.Toen ik trouwde in 1965 kwam ik op rijnweg 254 te wonen.toen woonde de fam.daar ook nog.Mevr liebe kwam nog weleens koffie bij ons drinken dat was erg gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.