Wilhelmina pept Westlanders op in de crisisjaren dertig

Koers vraagt minister per brief  om radiozendtijd  voor het Westland

De brief van Koers aan Zijne Excellentie
(KLIK EROP OM TE VERGROTEN)

Westland, 20 oktober 2010 – Het artikel in Ouder Westland van 18 oktober in AD Westland is mij deze keer vooral ingegeven door de eindredacteur/vormgever van het weergaloze tijdschrift over de geschiedenis van de omroep en de fotografie, Willibrord Ruigrok. Deze van oorsprong Lierenaar stuurde mij enige tijd geleden een brief toe, geschreven door Henk Koers, de secrataris van de bloemenveiling CCWS zitting hebbend in een comite, dat een grootse bloemen-, groenten en fruittentoonstelling voorbereidde in de hallen van de CCWS in Honselersdijk. Op zoek naar gegevens hierover trof ik die volop in ons eigen Historisch Archief Westland , maar ook de hierbij geplaatst passende foto’s. Vior de oudere lezers, die hem gekend hebben is het wellicht interessant de brief te lezen die Koers indertijd aan de minister van Binnenlandse Zaken zond om voor zendtijd op de rario in aanmerking te komen.

De beide krantenknipsels zijin goed leesbaar als u erop klikt


Koningin Wilhelmina bezoekt de tentoonstelling in de CCWS in Honselersdijk.

Harmonie moet  terugkeren in het Westland

Westland, 18 oktober 2010 – De eerste kranten waren donderdag 18 okotber nog maar net bezorgd, of ik kreeg al een reactie op het artikel in Ouder Westland over de tentoonstelling in de bloemenveiling van 1933, die bezocht werd door koningin Wilhelmina. Het was de bekende tegenstander van allebei de geplande tunnels onder de Nieuwe Waterweg door en degene die oprecht vindt dat het Westland wordt vermoord. Dat staat met koeienletters te lezen bij het Blauwe Hek. Hij stuurt mij een e-mail met de volgende tekst. ,,Zat zojuist jouw “Ouder Westland” te lezen. Formidabel dat jij juist nu daarmee komt. Laten we hopen

Detail van de expositie in de bloemenveiling van Honselersdijk

dat er nog eens een persoon als Jan Barendse opstaat die de harmonie in het Westland weer in het gareel krijgt”. Het artikel gaat deze keer weer over de crisisjaren dertig van de vorige eeuw waarin het Westland door een diep dal  gaatl. Toch weet de tuinbouw zich, met groot optimisme naar de toekomst kijkend, op inventieve wijze te handhaven. Die expositie was vooral bedoeld om reclame te maken teneinde de binnenlandse afzet van tuinbouwprodukten te bevorderen. De vorstin was daar getuige van, maar later komt ze nog een keer terug om ook bij grote tegenspoed te laten merken dat zij er ook voor  de Westlanders is. Jos Kester – die het artikel dus in AD Westland van donderdag 18 oktober las – heeft het over Jan Barendse, maar die is er toch maar in geslaagd de koningin naar de streek te halen en zo heel Nederland te confronteren met de problematiek van de tuinbouw.

De schoonheid van het Westland, zoals die te zien was in zijn produkten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.