Bom onder Kwintsheulse Kastanjehof’?

Wateringen/Kwintsheul –  De gemeente Westland is op zoek naar meer informatie over vliegtuigbommen, die op 15 februari1941 op Kwintsheul terecht zijn gekomen. Dat meldt Maxim van Ooijen, de secretaris van  de veertigjarige Historische Werkgroep Oud-Wateringen en Kwintsheul in een overzicht over het veertigste verenigingsjaar, dat zojuist is afgesloten.

Foto uit het boekje 50 jaar KBO Kwintsheul van de schade na de bominslag in het geboouw van de  Mariastichting in de Heulse Kerkstraat

Foto uit het boekje 50 jaar KBO Kwintsheul van de schade na de bominslag in het geboouw van de
Mariastichting in de Heulse Kerkstraat

Het gaat om een onderzoek naar de mogelijkheid dat een van die bommen, die destijds op het gebouw van de Mariastichting zou zijn gevallen, daar – dus onder de Kastanjehof – mogelijk nog zou kunnen liggen. De foto´s die van die schade gemaakt zijn, geven niet de indruk, dat hier een bom van 60 kilo springstof is ontploft. Als het al om een bom gaat, dan zou hij weleens zonder te detoneren in de venige ondergrond via een twee meter dikke kleilaag verdwenen kunnen zijn. Bij de sloop van het gebouw in 1972 zou een militair voertuig een dagdeel aanwezig zijn geweest met tenminste twee militairen. Wat ze daar deden is niet bekend en ook de explosievenopruimingsdienst weet van niets. Ook de gewone genie zou op deze locatie zijn afgestuurd, maar de gemeente heeft daar niets over weten te vinden. Van Ooijen spoort leden aan, die er iets meer over weten, zich tot de gemeente – Marcel Poot, Dorpskade 150, 2670 AD – te Wateringen  te wenden. 

BEWOGEN EN DRUK JAAR

Van Ooijen blikt terug op een bewogen en druk jaar, waarin twee exposities de aandacht vroegen. Een over het openbaar vervoer in Wateringen en Kwintsheul en een over de Herenstraat. Die laatste trok 2455 bezoekers. Plannen voor 2014 bevatten onder meer deelneming aan de Open Monumentendag op 13 september over het thema ´Op reis´.

Meer over de drie Heulse bommen:

www.facebook.com/overhetwestland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.