Rabobank wijzigt koers in de geldwereld

De Rabobank wijzigt per 1 januari 2016 radicaal zijn koers. Werden voorheen nog belangrijke beslissingen over geldzaken door de plaatselijke banken genomen, dat gaat nu veranderen. Na 120 jaar ook in het Westland, waar de eerste bank in Naaldwijk werd gesticht en waarover ik binnenkort in AD Westland een artikel schreef publiceer in Ouder Westland

Geld werd vaak ergens in woning verstopt

Naaldwjk, 18 december 2015 – Honderdtwintig jaar geleden konden vooral de minderbedeelde boeren en tuinders in het Westland vaak niet gemakkelijk aan geld komen. Ze hadden het nodig om dat in hun bedrijf te investeren. Vaak klopten ze voor een lening aan bij geldschieters Dat waren meestal dezelfde  handelaren die het seizoen ervoor hun land- of tuinbouwproducten bij hen hadden opgekocht om die weer door te verkopen. Maar dan wel op een doortrapte manier.

Het eerste kantoor van de Voorschotbank in Naaldwjk

Het eerste kantoor van de Voorschotbank in Naaldwjk

Dat opkopen ging namelijk vaak tegen veel te lage prijzen, waardoor de handelaren – die zelf veel hogere prijzen bedongen – soms grote woekerwinsten maakten. Ze kochten namelijk de hele oogst op, betaalden daar bijvoorbeeld vijfhonderd gulden voor en verkochten dat voor soms meer dan het dubbele.Tegen die achtergrond alleen al was het van groot belang dat in Naaldwijk Arend Verhagen, een bekend graanhandelaar, het initiatief nam om – naar het voorbeeld van een Duitser, Raiffeisen geheten – een coöperatieve bank op te richten, waar geld van gegoede burgers kon worden uitgeleend aan degenen die dat

Arend Verhagen, de Raiffeisen van het Westland

Arend Verhagen, de Raiffeisen van het Westland

geld in hun bedrijf nodig hadden..  ,,Gegoede burgers leenden weleens geld uit maar waren daar in het algemeen niet zo gul mee’’, citeer ik mezelf uit het boek ‘Koffie met gebak en een sigaar’, waarin ik de historie heb beschreven van honderd jaar Rabobank Midden-Westland. ,,Hun geld naar de een of andere bank brengen deden ze ook niet graag, want dat was in die tijd niet altijd even veilig. Veel mensen verstopten hun kapitaal daarom maar vaak ergens in hun woning. Zo was het ook in Duitsland gegaan, waar Friedrich Wilhelm Raiffeisen met de oprichting van de later overal naar hem genoemde boerenleenbank het goede voorbeeld gaf.  Een prima middel tegen uitbuiting, die zo in het Westland effectief werd tegengegaan’’.

INTERVIEW MET OUD-VOORZITTER RABOBANK HANS BARENDSE

Alle 120 jaar dat de bank bestaat, zijn de plaatselijke banken van belang geweest voor de groei van de agrarische ondernemingen. Maar de bank is vooral de laatste jaren steeds meer op een gewone bank gaan lijken. Vandaar dat de leiding in Utrecht heeft besloten met ingang van 1

Hans Barendse oud-voorzitter van de Rabobank Midden-Westland

Hans Barendse oud-voorzitter van de Rabobank Midden-Westland

januari 2016 alle bankactiviteiten te concentreren in Utrecht en de zelfstandigheid van de plaatselijke banken, waarvan nog ruim honderd over zijn, te beëindigen. In verband hiermee wordt binnenkort  een artikel in de rubriek Ouder Westland aan dit onderwerp gewijd, dat in AD Westland wordt gepubliceerd. Om het Westlandse karakter van de Rabobank nader te illustreren heb ik de oud-voorzitter van Rabobank Midden-Westland – de net als ik 80-jarige – Hans Barendse bereid gevonden een interview toe te staan. Om het contact met de klant zo stevig mogelijk te houden is er een structuur bedacht, waarin de plaatselijke bankfilialen hun meningen en wensen kenbaar  kunnen blijven maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.