In verzet tegen foute politievakbond

 

Agent Apperloo

Agent Apperloo

Monster, 23 mei 2013 – Zeventig jaar geleden heerst er een heel ander klimaat in Monster dn nu. En dan heb ik het niet over het weer. De bezetting drukt steeds zwaarder op de bevolking van het kustdorp, waar opvallend veel mensen lid blijken te zijn van de NSB. Niet dat die met de vijand heulende club nu zoveel invloed kon uitoefenen, toch konden ze veel ellende veroorzaken door verraad en andere slinkse activiteiten. Een van de weinige mensen die zich soms openlijk tegen de bezetter verzette was agent Apperloo van de Monsterse gemeentepolitie. Hij was als het ware de tegenpool van zijn baas, de burgemeester met de ingewikkelde naam Kampschoer en was de eerste die zich verzette tegen het verplichte lidmaatschap van de Kameraadschapsbond, een vakbond voor de politie. Hij ging soms confrontatie niet uit de weg.

Burgemeester Kampschoer
Burgemeester Kampschoer

 

En dat terwijl de burgemeester juist probeerde  zoveel mogelijk  in de lijntjes van de plaatselijke Duitse autoriteiten te blijven lopen en alles bijelkaar te houden. Angst, neutraliteit en daperheid wisselden elkaar af in die dagen. Apperloo hoorde tot de laatste categorie .Hij liet het ondubbelzinnig merken als hij het ergens niet mee eens was. Hij controleerde zelfs de burgemeester. Dat heb ik gevonden in zijn memoires, waarover ik schrijf in Ouder Westland va donderdag 23 mei 2013.\Dat AD is nu niet meer te koop, lees het dus hieronder.

DOOR HET TE VERGROTEN MET EROP TE KLIKKEN20130523 apperloo120130523 apperloo2

2 reacties op “In verzet tegen foute politievakbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.