Dubbel gevoel bij de eerste februari 1953

 UNIEKE FOTO’S VAN DREIGEND GEVAAR IN ‘S-GRAVENZANDE

Aan de slag....!

Aan de slag….!

‘s-Gravenzande, 31 januari 2013 – Ouder Westland, de historische rubriek in AD Westland van donderdag 31 januari, staat in het teken van de watersnoodramp, die grote delen van ons land zestig jaar geleden heeft getroffen. Ook het Westland is ermee geconfronteerd, gelukkig niet met overstromingen. Maar toch was het die zondag schrikken, toen bleed dat de duinen bij ‘s-Gravenzande op het punt stonden het te begeven. Dat leidde tot grote activiteit. Met alle macht werkte men daar aan het herstel van de duinen, waarin een groot gat geslagen was door de alles verwoestende golven. Hieronder publiceer ik een aantal foto’s van deze gebeurtenis, waarbij de minister van Landbouw Mansholt en de burgemeester van ‘s-Gravenzande H.B.N. Mumsen  aanwezig waren. Let wel, het zijn krantenfoto’s uit het weekblad De Westlander. Deze hele krant is te lezen op de website van het historischarchiefwestland.nl bij de oude kranten. Klik daarvoor op http://bit.ly/X9LDEm en zoek de krant op.

KLIK HIERONDER OP KNIPSEL UIT DE KATHOLIEKE ILLUSTRATIE, KLIK OP ALLE FOTO’S OM ZE GOED TE KUNNEN BEKIJKEN
 

Tekst HamarVan der VoortWestland, 30 januari 2013 – Op 1 februari is het zestig jaar geleden, dat de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden getroffen werden door de watersnoodramp. In Hamar, waar de wedstrijden schaatsen om het Europees kampioenschap werden verreden, drong dat vreselijke nieuws pas veel later door.  Je kunt het je nu niet meer voorstellen met al die moderne communicatiemiddele.  Maar  in de gebieden die niet getroffen werden door overstroming duurde het heel lang voor men doorhad welke omvang de ramp had. In Naaldwijk hoorde je er iets van van, nadat het een nacht lang ongewoon hard had gestormd. Honderden dakpannen  waren van de katholieke kerk afgewaaid.

NATIONALE RESERVE OPGEROEPEN OM TE HELPOEN
 

Maar via de radio volgde men niet alleen de ramp, maar ook het schaatsen waaraan twee Westlanders deelnamen en ook nog winnaar werden.  Kampioen werd Kees Broekman uit De Lier en als tweede Wim van der Voort. uit ‘s-Gravenzande. En dat terwijl in deze laatste gemeente in de loop van de dag de Nationale Reserve was gearriveerd om een dreigende doorbraak van de duinen door de woeste zee met zandzakken te voorkomen. Veel Westlanders hebben op deze manier een dubbel gevoel bij het herdenken van de februariramp. De hoofdredacteur van het weekblad De Westlander Gerrit Karman trekt er die zondag op uit om zoveel mogelijk beelden van de dreigende situatie in en om ‘s-Gravenzande op de gevoelige plaat vast te leggen. Helaas zijn die foto’s niet meer te achterhalen, maar gelukkig beschikt het Historisch Archief Westland wel over de kranten waarin ze zijn gepubliceerd. Ik plaats ze hierbij alle zeven. Kwalitatief zijn ze natuurlijk niet zo geweldig, maar als herinnering aan die dag toch zeker het bekijken waard.

Bij de foto’s: rechts boven Wim van der Voort, onder: Kees Broekman. Klik op de tekst links boven om die te kunnen lezen.

Kees Broekman

Kees Broekman, Europees kampioen 1953

Met man en macht aan de slag

Vierduizend zandzakken zijn nodig om het gat van 's-Gravenzande te dichten

Vierduizend zandzakken zijn nodig om het gat van ‘s-Gravenzande te dichten

 

De mannen van de Nationale Reserve en tal van vrijwilligers werken de hele dag door in de duinen

De mannen van de Nationale Reserve en tal van vrijwilligers werken de hele dag door in de duinen

 

Naar omstandigheden nog netjes gericht liggen de zandzakken in de tuinen ingebed om de golven een halt toe te roepen

Naar omstandigheden nog netjes gericht liggen de zandzakken in de tuinen ingebed om de golven een halt toe te roepen

 

Als de duinen het begeven hadden, zou heel het Westland en wellicht een nog groter gebied zijn overstroomd

Als de duinen het begeven hadden, zou heel het Westland en wellicht een nog groter gebied zijn overstroomd

 

Ook burgers meldden zich om de handen uit de mouwen te steken

Ook burgers meldden zich om de handen uit de mouwen te steken

Het water dreigt....
Het water dreigt….

 

Niet ver van het Westland, tussen Hoek van Holland en Maassluis waren polders ondergelopen

Niet ver van het Westland, tussen Hoek van Holland en Maassluis waren polders ondergelopen

 

 

Deze foto geeft een idee hoe hoog het water nabij Maassluis stond.

Deze foto geeft een idee hoe hoog het water nabij Maassluis stond.

 

Zover het oog reikt water, aan de einder Maassluis

Zover het oog reikt water, aan de einder Maassluis

 OP ONDERSTAANDE KNIPSEL KLIKKEN OM ZE TE VERGROTEN20130131 OW watersnood I (1)

 20130131 OW watersnood I (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.