Met afbraak bedreigde huizen nu hoogstwaarschijnlijk monument

BEWONERS VOORBURGSE WIJK VERRAST MET NIEUW PLAN  

Voorburg, 20 mei 2016 – Eigenlijk zou het al lang afgebroken zijn geweest en volgebouwd zijn met flatwoningen. Maar nu staat het op de nominatie om verheven te worden tot gemeentelijk monument. Het Rode Pannendorp oftewel het Oranjekwartier in Voorburg. De bewoners zijn daarvan dezer dagen op de hoogte gesteld en hen is gevraagd de gemeente te helpen met het geven van hun mening.. De bewoners die wij inmiddels hebben gesproken zijn  er wel enthousiast over, al hebben sommigen wel bepaalde wensen.

Net dit pamflet schudde de werkgroep ''Onder de St. Martinus'' de omgeving wakker.

Net dit pamflet schudde de werkgroep ”Onder de St. Martinus” de omgeving wakker.

Heel ander nieuws dus dan zesentwintig jaar geleden. Januari 1990 was nog maar net acht dagen oud, of in dagblad Het Binnenhof verscheen het  voor de bewoners zeer verontrustende nieuws dat het nostalgische wijkje geheel op zijn kop zou zetten. De krant kondigde namelijk genoemde plannen van de woningbouwvereniging St. Martinus aan om hun woningen – zeker zestig – af te breken en er flats voor in de plaats te bouwen. Dat sloeg bij  de bewoners in als een bom. Voor enkele bewoners van de wijk was dat aanleiding om onmiddellijk in actie te komen. Ze woonden er erg naar hun zin in hun weliswaar kleine maar toch prettige woningen en voelden er niets voor die allemaal te laten afbreken. De actiegroep kreeg de naam ‘Onder de Martinustoren’’ en kreeg grote bijval.

De zwartwit foto van Cees Verkerk toont enkele woningen in de Prins Hendrikstraat.

De zwart-wit foto van Cees Verkerk toont enkele woningen in de Prins Hendrikstraat.

HANDTEKENINGEN

Dat mondde uit in een grote handtekeningenactie waarbij ook bewoners van de Weverslaan, de Parkweg en het Oosteinde zich – eveneens geschrokken – aansloten. Daarmee zijn ze er glansrijk in geslaagd de afbraak en ongewilde nieuwbouw te voorkomen. Wel zijn toen  alle daken opnieuw van rode dakpannen voorzien. Dat zou per woning 10.000 gulden hebben gekost. Dat geld kwam uit het potje ‘stadsvernieuwing’. Een opmerkelijk resultaat van de werkgroep, vergeleken met wat eigenlijk de bedoeling was.

De Emmastraat die in een bocht loopt van de Prins Hendrikstraat naar de Oranje Nassaustraat.

De Emmastraat die in een bocht loopt van de Prins Hendrikstraat naar de Oranje Nassaustraat.

TIEN KINDEREN

De woningen waar het over gaat zijn begin jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd door de woningbouwvereniging.  De huizen mogen gerekend worden samen met de verderop in 1918 gebouwde huizen van de Voorburgsche Woningbouwvereeniging (iopgericht in 1914)  tot de eerste sociale woningen in Voorburg. In deze huisjes woonden na verloop van tijd tal van gezinnen met wel tien kinderen, die voor het merendeel rooms-katholieke waren. Voor die tijd had men in de omgeving van de Martinuskerk aan het Oosteinde voornamelijk hofjes gebouwd voor de huisvesting van meestal armlastige Voorburgers. De grond waarop St-Martinus bouwde maakte oorspronkelijk deel uit van landerijen, die eigendom waren van prinses Marianne, die zelf ook in Voorburg woonde en veel voor dit dorp heeft betekend.

Gedenksteen van de eerste steenlegging in de Emmastraat

Gedenksteen van de eerste steenlegging in de Emmastraat

VERRAST

Het spreekt vanzelf, dat de bewoners nu verrast zijn door de brief met een geheel andere inhoud dan die van 1990 die ze nu van de gemeente Leidschendam-Voorburg ontvingen. Geen afbraakplannen, maar integendeel een kans op een eervolle nominatie. Drs. M. Popescu van de gemeente Leidschendam-Voorburg vraagt de bewoners van de wijk op dit bericht te reageren om daarmee de kans op de nominatie te vergroten. ,,Het gebouw of object waar u woont of dat u gebruikt heeft namelijk bijzondere schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarden op plaatselijk niveau’’, schrijft ze, daarmee aangevend, waarom ze de hulp van de wijkbewoners zelf inroept en niet sommige verderaf wonende eventuele eigenaren.

De Prins Hendrikstraat, zijstraat van de Weverslaan aan de ene en de Oranje Nassaustraat aan de andere kant

De Prins Hendrikstraat, zijstraat van de Weverslaan aan de ene en de Oranje Nassaustraat aan de andere kant. Links de Emmastraat.

Aan de hand van gegevens die de gemeente heeft verstrekt kunnen ze aangeven welke waarde ze hechten aan hun woning of object. Ze hebben de tijd die waarden te bepalen tot 1 juni a.s. Als de wijk inderdaad gemeentelijk monument wordt, geeft dit de bewoners wel verplichtingen. Er is wel subsidie mogelijk voor het onderhoud van de huizen maar er mag niet veel aan worden veranderd.

Leidschendam- Voorburg is een gemeente die rijk is aan monumenten. Achtentachtig daarvan zijn aangewezen als rijksmonument. Gemeentelijke monumenten zijn er 195.

1 reactie op “Met afbraak bedreigde huizen nu hoogstwaarschijnlijk monument

  1. Wooninvest vindt dat de nieuwe aanpak technisch en duurzaam gezien het beste resultaat. Maar ze vergeten dat deze huizen al bij a 100 jaar onverwoestbaar staan. Ze vinden grootonderhoud met verbetering geen goede keus, maar zij hebben het zo ver laten komen om door de jaren heen niets te doen azn onderhoud. Wooninvest heeft iedereen zwaar teleurgesteld. De wijk wordt nooit meer hetzelfde want de woningen krijgen andere indelingen. Starters, Gezins en senioren woningen. Dat ze nu al hun eigen weg gaan is het geen garantie dat de woningen in de huidige stijl terugkeren. Dat is zeer frustrerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.