Joodse broers duiken onder in boerderij

Bernard en Jaap Matz vlak na de bevrijding

Bernard en Jaap Matz vlak na de bevrijding

Schipluiden 14 november 2013 – Vrijdag 22 november presenteren twee Westlanders, Henk Brabander (1933) en Dennis Koopman (1987) een opmerkelijk boek over de lotgevallen van twee  ‘puberende’ jonge Joodse broers uit Scheveningen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een tiental onderduikadressen verslijten. Verschillende keren weten ze net uit handen van de bezetter te blijven. Ze schuilen in Den Haag en omstreken, in Baarn, Delft en uiteindelijk op een boerderij in Schipluiden, waar ze zelfs niet worden ontdekt als op die boerderij soldaten zijn gestationeerd. De twee Westlanders hebben deze boeiende geschiedenis in woord en beeld vastgelegd in het boek ‘Stille Helden”.  Vandaag publiceert AD Westland daarover een ‘voorbeschouwing’ in de rubriek Ouder Westland. Het boek is gebaseerd op verslagen van de broers Bernard en Jaap Matz – nog in leven en wonend in Israël – en andere betrokkenen. Alles samengevoegd tot een indrukwekkend geheel.

Zo ziet het boek er uit

Zo ziet het boek er uit

Geïllustreerd met veel fotomateriaal schetst Koopman  in het boek de sfeer  van de Joodse gemeenschap in Scheveningen en Den Haag, het Joodse onderwijs in de eerste oorlogsjaren en de spanning in het ‘verzet’. De broers verblijven bij een ‘moffenhoer’ in Baarn, bij de Delftse eigenaars van een kermisattractie, en bij een Zo ziet het boek er uit boerengezin in Schipluiden. Bij deze familie Van Vliet verblijven ze zo’n anderhalf jaar, tot de oorlog ten einde is. De periode ná de oorlog ontbreekt ook niet in het boek. Het blijkt dat hun ouders en jongere zusje de oorlog niet hebben overleefd. De broers emigreren naar Israël. De vele initiatieven van het Yad Vashem-museum in Jeruzalem komen aan bod: zowel het eren van de slachtoffers, als het onderscheiden van ‘oorlogshelden’ speelt een rol. Dit maakt deze oorlogsgeschiedenis compleet: een inspirerende reconstructie van een aangrijpende historie. Het specifieke relaas van de twee broers vertelt het verhaal van een generatie.

 HIERONDER HET ARTIKEL IN AD WESTLAND VAN 15 NOVEMBER 2013, KLIK EROP EN LEES HET!

 20131115 OW onderduikers  (2) 20131115 OW onderduikers  (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.