Veel meer schade bij superstorm in 1973

Een volkomen vernield warenhuis

Een volkomen vernield warenhuis

Westland, 1 november 2013 – Deze week werden we getroffen door een zware storm met af en toe orkaankracht. Veertig jaar geleden kreeg het Westland ook bezoek van  zo’n superstorm,  maar met veel ernstiger gevolgen.

Deze week leek het wel of de aangekondigde storm het Westland wilde sparen om zo snel mogelijk met verdubbelde  kracht  verder het land in te trekken.. Heel anders was het dan in 1973  toen de storm  ontstellend veel schade  in de Westlandse glastuinbouw aanrichtte. Warenhuizen stortten als kaartenhuizen in elkaar. De schade aan de gewassen was groot als gevolg van het neervallende glas, dat gelukkig – mede door achthonderd razendsnel ingezette militairen – kon worden opgeruimd. Scherf voor scherf wisten ze te verwijderen, samen met de tuinders zelf, die vaak ook door buren, burgers en buitenlui werden geholpen. Het was een harde wind, die op 3 april opstak en zich  snel ontpopte als een echte zeer zware storm

Het bericht over de storm van 1973 in weekblad De Westlander. Klik erop om het te lezen.

Het bericht over de storm van 1973 in weekblad De Westlander. Klik erop om het te lezen.

.Lees erover hiernaast in het krantenknipsel, maar vooral in Ouder Westland van deze week vrijdag in uw dagblad AD Haagsche Courant, AD Westland.  De illustraties bij het artikel in de krant zijn – dat is wel leuk te vermelden – van Piet Steenbergen uit Bleiswijk.Hij reageerde dinsdagmorgen snel op mijn oproep via Twitter en Facebook wat te danken is aan Arlette Sijmonsma. Zij  las de oproep en zette meteen een berichtje  in Groentennieuws, waar ze redactrice van is. Groentennieuws is een zeer informatieve en kleurrijke nieuwsbrief, waarvoor iedereen die belang heeft bij groenten, en dat zijn er in het Westland altijd nog heel wat, zich kan aanmelden via www.groenttnnieuws.nl 

Arlette Sijmonsma

Arlette Sijmonsma

Arlette heeft overigens vandaag ook nog heel goed nieuws over haar nieuwsbrief te vertellen, want gisteren is de 5000-ste abonnee ingeschreven. Een stevige mijlpaal voor Groentennieuws:dat dagelijks de abonnees informeert over de laatste ontwikkelingen in de Nederlandstalige tuinbouwsector. Daarbij gaat het om nieuwe technieken, bijzondere innovaties, interessante projecten en de beurzen wereldwijd. Wie bij wil blijven op dit terrein weet wat hij doen moet. Ik vond het bijzonder dat ze de historische kant van de tuinbouw daarbij niet vergeten is. Daarom schreef ze mij:over mijn zoektocht naar de rampfoto’s: ,,Misschien helpt dat je nog?’‘,Ze nam de foto van het bericht in de Westlander van 1973 op en Arlette schreef  daarbij:  ,,Ik ben benieuwd of we je zo kunnen helpen en natuurlijk naar de foto’s .In Groentennieuws verscheen daarop  het volgende bericht: ,,Aad van Holstein is bekend van de historische artikelen over het Westland die hij op zijn website en in het AD Westland publiceert. Naar aanleiding van de storm van gisteren blikt hij terug op 1973. In een artikel op zijn facebookpagina is te lezen hoe het er toe aan toeging. “Catastrofaal ontstellend”, werd de storm genoemd en militairen werden ingeroepen om het glas te rapen. Om hier meer over te kunnen publiceren, doet hij een oproep of iemand soms destijds foto’s heeft gemaakt”. Hierbij het adres waar ze dan heen gezonden konden worden.

Dat werd niet alleen door Piet Steenbergen opgepikt, maar ook door de zoon van Corrie Dukker-Zwinkels wonend op het adres Oosterlee 73 in De Lier. Ook zij stuurde mij een email met de volgende inhoud:

Hallo Aad! Wij hadden op de tuin een grote ravage omdat het hele warenhuis plat ging met een jonge teelt tomaten.We werden niet geholpen door het leger want bij ons was er niets meer te redden. Dus  hebben wij  dat met hulp van heel veel tuinders gedaan. We hebben er wel krantenfoto`s van met verhalen en omdat het in een plakboek zit kan ik het niet scannen maar als je interesse hebt kan je contact opnemen en dan langs komen om te kijken of je er wat aan hebt”.

Aangezien het artikel al in de krant staat als u dit leest, kan ik op dat aanbod helaas nietmeer, maar ik wil ook haar van harte bedanken voor de reactie1

Een verplaatsbare hal van de Maaskantshow heeft schade opgelopen in 1972

Een verplaatsbare hal van de Maaskantshow heeft schade opgelopen in 1972

Een half jaar voor deze storm losbarstte werd het Westland ook getroffen door een zware storm en wel in november 1972. Die verwoestte in Maassluis een aantal tentoonstellingshallen van de Maaskantshow, waarvan hierbij een foto en een advertentie over de verdere gang van zaken!

maaskantshow Veel dank allemaal voor de adequate hulp!!:

 HIERONDER DE RUBRIEK OUDER WESTLAND VAN AD WESTLAND

                                   Vergroten door erop te klikken

scannen0002scannen0003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.