‘Rondje Westland’, kwartetspel spelen tussen het fietsen door

Ruud Hamel is fotograaf.

Ruud Hamel is fotograaf.

Westland, 28 juni 2016 – Nog even en het is weer Grote Vakantie. En dat geeft weer een zee aan vrije tijd. Daar weten niet alle Westlanders meteen raad mee. Er zijn er die de benen nemen naar het buitenland. Of naar een ander deel van het eigen land. Ruud Hamel heeft dat allemaal al zien aankomen en er een kwartetspel voor bedacht, waarvan de spelers de onderwerpen met eigen ogen kunnen controleren, terwijl ze op de fiets of desnoods lopend onderweg zijn. Dus een spel voor toeristen, maar ook voor de Westlanders zelf.

,,Mag ik van jou’’, is dan de geijkte vraag die voortdurend gesteld wordt om te proberen vier kaarten die hetzelfde soort onderwerp hebben bij elkaar te krijgen. Het spel kan net als elk ander kwartetspel gewoon thuis worden gespeeld, bijvoorbeeld als het regent. Maar men kan het ook onderweg ergens op een terrasje spelen als er lichamelijk gerust moet worden en een beetje geestelijke inspanning gewenst is.

Zo zijn de spelkaarten verpakt.

Zo zijn de spelkaarten verpakt.

Het spel bestaat uit dertien keer vier kaarten. Alle elf gehuchten, dorpen en één stadje (’s-Gravenzande) zijn er in vertegenwoordigd. Van elk daarvan zijn afbeeldingen gebruikt van een kerk, een monument, een hoofdstraat en een markant gebouw. Op de overige twee setjes staan afbeeldingen van recreatiegebieden en Westlandse vergezichten, zoals Floraholland, de Druiventuin, de Timmerwerf en het Westlands museum. Ruud Hamel is ervan uitgegaan, dat een toerist die het Westland bezoekt er achter wil komen wat het Westland precies is. ,,We hebben de streek willen schetsen als het Westland zoals niet iedere toerist dat kent. Uit het kaartspel leid je dan ook af, dat het Westland een streek is die goed wordt vertegenwoordigd door ondernemers. ,,Met name zij zijn de ambassadeurs van onze streek’’, vindt hij en dat merk je tijdens het spelen ook.. Het kwartetspel kan door hen ook gebruikt worden als een mooi relatiegeschenk waarmee de streek ook nog eens onder de aandacht wordt gebracht van connecties buiten het Westland’’. Bij het spel zitten routes die fietsers langs de plekken leiden die op de kaarten staan afgebeeld.

BEGIN EN EINDE

Alle routes beginnen en eindigen in het centrum van Naaldwijk. Er zijn drie verschillende trajecten van 24, 28,5 en 31 kilometer. In elk dorp is een rustpunt aangewezen. De routes zijn ook vertaald in het Duits en Engels.

De spellen zijn online te bestellen. Dit kunt u gewoon via de email doen info@rondjewestland.nl à €2,50 plus eventuele verzendkosten.

Bij goed weer kan je het rondje Westland fietsen en bij slecht kun je doen alsof. Wilt u meer weten over de afbeeldingen op de kaarten dan is er een door Gilles Hamel van het Historisch Archief Westland gegeven uitleg te vinden op www.rondjewestland.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.