Hoe het Westland er tachtig jaar geleden uitzag

WESTLANDERS: EEN TYPISCH HOLLANDSCH VOLK

Naaldwijk, oktoberr2015 Veel mensen vinden het leuk om op hun verjaardag de voorpagina van de krant van die dag cadeau te krijgen. Dan weet hij iets van wat er zich rond zijn geboorte in de wereld afspeelde. Bij sommige kranten bestaat daar zelfs een speciale service voor. Maar bij kranten kun je wel de pech hebben dat je geboortedag een zondag is. Geen krant, dus. Ik heb het voor mezelf anders gedaan. Ben op zoek gegaan naar oude bladen, die ‘illustraties’ werden genoemd en door Spaarnestad in Haarlem werden uitgegeven.

De oude pastorie op het Wilhelminaplein ,in 1935 nog geen restaurant

De oude pastorie op het Wilhelminaplein ,in 1935 nog geen restaurant

In een van die illustraties vond ik een scala aan foto’s en een verhaal over het Westland, waar ik in dit artikel graag uit citeer..Zo kan ik niet alleen laten zien hoe bepaalde plekken in onze streek rond augustus 1935 eruit hebben gezien, maar ook hoe men in die tijd tegen het Westland aan en zelfs op keek. En het zal de lezer daarbij opvallen, dat er weliswaar veel is veranderd maar dat de gefotografeerde dorpsgezichten nog steeds goed herkenbaar zijn. Het is er alleen vele malen drukker geworden. Hoe landelijk ook beshrijft het blad de reis door de streek. ,,Komaan, we zoeken achter Delft deze belangrijke streek op en geraken er over Den Hoorn en Schipluiden al heel gauw midden in!”.

TUIN VAN HOLLAND

De Herenstraat in Wateeringen tachtig jaar geleden.

De Herenstraat in Wateeringen tachtig jaar geleden.

De journalist die het verhaal over het Westland — het is niet ondertekend –  schreef blijkt wekelijks door het land te trekken om reportages van streken, steden en dorpen te maken. In dit gevall heeft hij het over ,,een zorgvuldig afgebakend gebied, den tuin van Holland, het Westland. Het land van de druiven,het land van de tomaten, het land van de champignon.Onwillekeeurig  zouden we haast geschreven – hebben: het land van de banaan en de sinaasappel. Druiven, tomaten en champignons zijn niet direct inheemsche vruchten. Dat er een gewest in ons vaderland groot en beroemd door is geworden lpleit voor den onderneminglust en voor den durf zijjner bevolking”.

PASTOOR VERBURCH

De Havenstraat in Monster

De Havenstraat in Monster

Dan besteedt hij aandacht aan het verhaal dat pastoor Verburch er de druiventeelt zou hebben geintroduceerd. Die teelt neemt in de jaren dertig al in betekenis af, zodat in het artikel wordt voorspeld dat op den duur in het Westland daarvoor in de plaats niet alleen de champignons maar ook de bananen en de sinaasappelen uit de kassen en warenhuizen geoogst worden. ,,Zeker is het dat sinds de Westlandsche tuinbouwers minder rooskleurige tijden kennen, de champignons worden gekweekt. Eigenliijk voorspelt hij hiermee de wel tot stand gekomen uitbreiding van het aantal andere nieuwe producten zoals aubergines, paprika’s en vooral ook veel meer bloemen.

Mooi plaatje van De Lier met maar twee auto's op straat

Mooi plaatje van De Lier met maar twee auto’s op straat

,,Het is een typisch Hollandsch volk”, lezen we.,,dat volk van het Westland. Het heeft iets van den bodem. Iets ruls en losjes en daarbij een degelijkheid en een stevigheid van aard als het zand dat vermengd is met jonge zeeklei. Het heeft iets onafhankelijks,  zelfstandigs wat niet te verwonderen valt in dit bij uitstek moderne tuinbouwgebied, waar het kleinbedrijf nog welig tiert en het grootbedrijf geen wortel kon schieten”. . Ook in dit opzicht is er in het Westland in die tachtig jaar veel veranderd.

HET BINNENHOF

Ik kwam dus op het idee van deze aanpak bij gelegenheid van mijn 80e verjaardag. Daarvoor kreeg ik namelijk een pagina van  dagblad Het Binnenhof cadeau, gemaakt door mijn zoon Jan Paul, die  communicatiemedewerker bij het ministerie van Veiligheid en Justitie is. Zesendertig jaar heb ik daar gewerkt, zoals ook uit deze pagina blijkt. Twaalf jaar als Westlandredacteur, twaalf jaar als redacteur voor de Vlietstreek en twaalf jaar als chef van de stadsredactie in Den Haag. Ik ben er blij met de pagina , waarin bijdragen van oud-collega’s, vrienden en bekenden. Uit blijk van waardering voor het werk van Jan Paul, Loek Moor, Aart Romijn geef ik graag de gelegenheid die pagina ook te bekijken, door te klikken op:

150618_Krant_Binnenhof_AadvanHolstein

Alle door de Katholieke Illustratie gepubliceerde foto’s van het Westland en omgeving staan in Facebook

www.facebook.com/overhetwestland

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.