Politiek zet toon op oogstfeest 1966

Naaldwijk, 20 oktober 2016 – Het Westland mag dan  precies vijftig jaar geleden een flink deel van zijn grondgebied verliezen aan Maasluis – terwijl Rotterdam hetzelfde dreigt te doen in de Oranjepolder – toch viert de streek weer uitbundig het jaarlijks oogstfeest.

Het druiventrio van 1966 bij de intocht in Naaldwijk.

Het druiventrio van 1966 bij de intocht in Naaldwijk.

.door AAD VAN HOLSTEIN

 Er is in 1966 nogal wat politiek rumoer in het Westland. Aan alle kanten wordt aan dit glastuinbouwgebied geknabbeld. Dat het Westland daar niet van gediend is, blijkt duidelijk tijdens de plechtige installatie van  Marijke Zwinkels uit Honselersdijk als druivenprinses. Uitgelezen moment daarom voor burgemeester Dirk van Heijst van de centrumgemeente Naaldwijk om tegen deze ongewenste  ontwikkelingen stevig  zijn stem te verheffen.

Een grote reclame voor de producten uit het Westland

Een grote reclame voor de producten uit het Westland

Dat doet hij op het eeuwenoude en bloemversierde Wilhelminaplein, de plek waar sinds 1952 eerst druivenkoningin Jopie Steenks en na haar veertien andere druivencoryfeeën, waarvan de meesten prinsessen, met veel gratie in haar voetsporen treden. Maar eerst laat het Westland zich in een glansrijke oogststoet van zijn mooiste kant zien. Met veel muziek van plaatselijke korpsen trekken de veertien praal- en tal van luxewagens in een boog door ’s-Gravenzande, Monster en Poeldijk en weer terug naar het  Naaldwijkse plein, zodat Iedereen die dit wil het met eigen ogen  kan het zien

KARAVAAN

De vele gasten in afwachting van wat komt op het plein

De vele gasten in afwachting van wat komt op het plein

Een bontgekleurde karavaan, die dwars door de glazen woestijn van het Westland trekt. Kronkelend van het ene dorp naar het andere. Het daarbij opnieuw winnend van het vorige jaar in zowel originaliteit als artisticiteit. De opgetuigde wagens laten zien waarom het Westland zo uniek is. Met de net een maand eerder verreden Tour de France nog in het achterhoofd wordt het corso zelfs welgeteld, de vijftiende ‘Tour de Westland’ genoemd, waarbij de plaatselijke politiekorpsen van met name Naaldwijk een Monster het voor een ordelijk veerloop tamelijk  zwaar te verduren hebben.

De voorzitter van het Productschap voor Siergewassen dr. A.J. Verhage wordt verwelkomd door burgemeester Van Heijst

De voorzitter van het Productschap voor Siergewassen dr. A.J. Verhage wordt verwelkomd door burgemeester Van Heijst

Toch lukt het hen dankzij de inzet van extra politiepersoneel, geleend uit naburige gemeenten, de stoet redelijk door de straten van de bezochte dorpen te loodsen. Dankzij vier portofoons, waar hij maar al te trots op is, weet de Naaldwijkse inspecteur Geeratz de touwtjes strak in handen te houden.

Voor een verdiende adempauze trekken de hoogste gasten zich onderweg wel even terug In het juweeltje van een bestuurskamer van de veiling ’s-Gravenzande waar ze een heerlijke lunch krijgen aangeboden. Commentaar van het almaar groeiende publiek langs de route is intussen niet van de lucht. ,,Kenne ze niet wat harder rije?’’, wordt geroepen. Afgewisseld met: ,,Ze benne goed op tijd’’, welke opmerking tot genoegen van organisator Lou Hemmes gelukkig  juist is: ,,We rijden op de klok’’. Gevraagd naar de belangstelling onderweg zegt hij: ,,Matig bij vertrek uit Naaldwijk, maar toen was het ook net ‘etenstijd’ ‘’. Op zich geen probleem want Naaldwijk benut later in dikke drommen in de nauwe straten ruimschoots de kans om de stoet voorbij te zien trekken.

Een van de praalwagens in de oogststoet

Een van de praalwagens in de oogststoet

PRESTATIE

Maar eerst passeert deze de Monsterseweg, waar behalve Westlanders opvallend veel Hagenaars staan te kijken en te applaudisereen. In Poeldijk maakt de stoet een lus met behulp van de Jan Barendselaan. Daar loopt het net niet spaak als de staart van de 2 km lange stoet bij de Voorstraat de kop tegenkomt. De afstand door het Westland van in totaal 24 kilometer wordt zonder grote problemen afgelegd. Een prachtige prestatie.

Kleurenfoto's waren in 1966 nog dun gezaaid.

Kleurenfoto’s waren in 1966 nog dun gezaaid.

Dat vindt burgemeester Van Heyst ook, al is hij er het meest blij mee dat de stoet precies op tijd op het Wilhelminaplein arriveert. Want hij staat te popelen om  in zijn welkomsttoespraak belangrijke dingen te zeggen met het oog op de toekomst van het Westland. Vooral bestemd  voor de oren en harten van de gedeputeerde staten van Zuid-Holland, die hij speciaal  heeft uitgenodigd en die hij graag wil overtuigen van het belang van het Westland als tuinbouwgebied.

Om klokslag vijf uur komt de stoet aan op het plein. Explicateur A. Vermeer legt uit wat er, naast de gesoigneerde dames,  allemaal aan groenten en fruit  te zien is op de praal- en andere wagens. De burgemeester prijst daarna in zijn toespraak eerstr de Broederhap van de Blauwe Druif, die zich al jarenlang kwijt van zijn belangrijke taak: het benoemen van het oogsttrio: de druivenprinses, de bloemenfee en de oogstfee.

,,In 1952 is  begonnen met één koets. Dit jaar zijn het vijfenveertig wagens, die aantonen hoe belangrijk het Westland is voor de Nederlandse economie. Daar zijn de ‘boze plannen’ van Rotterdam geheel mee in strijd’’. Met deze woorden zet de burgemeester wel een beetje de toon van dit oogstfeest. Hij vindt dat de tuinbouw zich niet moet laten ontmoedigen door de slechte resultaten die ze de laatste tijd zijn behaald op de veilingen. ,,Immers het Westland heeft veel ups en downs gekend’’. zegt hij. En juist in een tijd van neergang heeft men altijd weer de weg omhoog weten te vinden’’.

De prinsessewagen in kleur. nou ja in kleur?

De prinsessewagen in kleur. nou ja in kleur?

Dan volgt de installatie van druivenprinses Marijke, die als dochter van een tuinder – de latere wethouder M.A.G. Zwinkels – van wanten weet. Zij treft de juiste toon door in haar toespraak de onovertroffen artistieke opmaak van de vele Westlandse producten in de stoet en op een aparte grote expositie te prijzen. Ook bloemenfee Fine en oogstfee Agnes doen op deze wijze een duit in het zakje, waarna in Naaldwijk een groot dagenlang durend feest losbarst. Een feest, dat nog dagenlang met veel muziek – van onder anderen de populaire Fransens Brothers – toneel van de Spelgroep Westland, cabaret van Bibelot, ringrijden met auto’s in de Druivenstraat en nog veel meer de Westlanders vermaakt .

SANYO DIGITAL CAMERA

Marijke Zwinkels uit Honselersdijk is negentien jaar oud als ze als druivenprinses wordt geïnstalleerd. In een tijd dat er jaarlijks nog vele tonnen druiven bij de veilingen worden aangevoerd. Zij wist er alles van, want zij kwam uit een familie van druivenkwekers. Haar opa uit Wateringen zei dan ook in een interview: ,,Je kunt een beste boterham verdienen aan de druiventeelt, maar je moet er wel hart voor hebben’’. Die resultaten zijn er in de loop van vijftig jaar wel heel sterk op achteruitgegaan, en velen zijn daarmee ook hun hart voor de druivenzaak, zoals die toen was, kwijt geraakt.

Marijke Zwinkels

Marijke Zwinkels

De zoons van opa Zwinkels dachten er al heel anders over. ,,Sla, tomaten en komkommers is het wat de klok slaat. En niet te vergeten de bloemen’’. Ze krijgen in de loop der geschiedenis meer dan gelijk. Want zelfs deze producten worden ingehaald door tal van andere. Marijke, de dochter van Martien Zwinkels, die als  wethouder van Naaldwijk bekendheid genoot in de plaatselijke politiek heeft in de feestweek zeker haar uiterste best gedaan om haar taak – ambassadrice van het Westland – zo goed mogelijk te vervullen. Haar moeder zei na afloop, dat Marijke een inspannende week achter de rug had. ,,Ze kwam soms om twee uur thuis en moest ’s morgens om kwart voor zes weer opstaan’, onthulde ze.

Graag hadden wij Marijke nu opnieuw geïnterviewd maar zij woont niet meer in Nederland en voelt er niet voor op terug te blikken op het feest van een halve eeuw geleden.

 

ANDERE WEBSITE MET DE DRUIVENPRINSES VAN 1966!!!

Gelukkig hebben veel lezers dat nog wel en kunnen met dit artikel,zowel  hier als in AD Westland hun druivencultuurminnende hart ophalen. Ook op andere wijze kan dat via een speciale website,die al sinds jaar en dat Marijke in het zonnetje zet. Klik hier maar op en kijk zelf:

 

https://www.google.nl/search?q=marijke+zwinkels+druivenprinses&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwinnhttp://bit.ly/2ealNWPdGU8ejPAhWKkywKHViDA4UQsAQILw&biw=1024&bih=710&dpr=1.25

 

hhttp://bit.ly/2ealNWPttps://www.facebook.com/search/str/Marijke%2BZwinkels/keywords_top

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.