‘Onze Henk’, beperkt begaafd, maar heel bijzonder

HENK SCHRIJFT DOOR HET HELE BOEKJE MET ZIJN BROER MEE

Naaldwijk, 1 juni 2016 – Veel Naaldwijkers hebben hem gekend: Henk Groenewegen. Een man, die  weliswaar ‘beperkt begaafd was, maar toch ook heel bijzonder. Dat schrijft zijn broer Kees in een boekje, getiteld ‘Onze Henk’ dat is verschenen een jaar na zijn overlijden. Al even bijzonder is het dat Kees niet alleen het bijna 88 jaar lange leven van zijn broer beschrijft, maar dat Henk zelf ook dankzij gevonden archiefmateriaal op eigen wijze door het hele boekje heen meeschrijft.

EERSTELING IN TUINDERSGEZIN

Henk Groenewegen als middelpunt!

Henk Groenewegen als middelpunt!

‘Henk is geboren op 19 maart 1928 als eersteling in een tuindersgezin’, zo begint Kees en vertelt dan dat Henks wieg aan het Galgepad stond op de grens van Naaldwijk met ’s-Gravenzande. Na Henk kregen zijn vader en moeder Leen Groenewegen en Catharina Olsthoorn nog negen kinderen, waarvan er een – Coby – nog geen vijf jaar oud is geworden. Henk bezocht de bewaarschool van de zusters aan de Dijkweg. Later zat hij drie jaar in de eerste klas van de R.K. Jongensschool aan dezelfde weg. Hoe moeilijk het besluit ook was Henk moest toch in Den Haag naar een internaat. Huize Angela aan de Prinsengracht. Aan die Haagse periode – waarin hij tot zijn trots een klas mocht overslaan – zei hij zelf veel te danken te hebben omdat ‘de zusters bij hem eruit gehaald hebben wat erin zat’.

PER BAKFIETS NAAR DE VEILING

Midden in de oorlog kwam hij voorgoed weer thuis. Ging in de tuin bij zijn vader werken. Plukte tomaten en bracht per bakfiets ook producten naar de veiling en in het weekeinde vermaakte hij zich vaak in het café van Rien Droog met klaverjassen en biljarten. Op zondag moedigde hij de voetballlers van Westlandia aan.

Naaldwijkse verkenners in de bakfiets van Henk.

Naaldwijkse verkenners in de bakfiets van Henk.

Met het onverwachte overlijden van zijn vader in 1969 veranderde Henks leven op slag. De verkoop van de tuin aan een oud-medeweker Cor v.d. Ende was voor Henk een reden om er te blijven werken. Wonen ging hij met zijn moeder in de Sweelinckstraat. In 2000 verhuisde Henk naar een aanleunwoning van ‘t Trefpunt aan de Dijkweg. Later ging dat tegen de vlakte en kwam hij in Acapella te wonen. ,,Henk is nooit achter de geraniums gaan zitten’’, schrijft Kees. ,,Hij genoot van alles met volle teugen. Zijn grote passie was klaverjassen. In 2015 zou hij zestig jaar lid zijn bij de klaverjasclub de Binnenhof. Dat heeft hij net niet gehaald’’.

HUP WESTLANDIA!

Hoewel hij graag naar het voetbal bij Westlandia ging kijken, bleef hij de laatste jaren toch  liever thuis. Vlak na elke wedstrijd belde hij dan de bestuurskamer van Westlandia om te vragen hoe ze gespeeld hadden. Op 11 april 2015 vierde hij nog samen met de familie de verjaardag van schoonzus Andrea, maar de volgende dag belde hij Kees op met de melding dat hij pijn in zijn rug had. s Middags va herhaaldelijk bellen deed hij niet open. Bij binnenkomst leek het of hij in slaap gevallen was, maar in werkelijkheid was hij – zo schrijft Kees – er rustig tussenuit geknepen.

ZELF GESCHREVEN VERHALEN

Pas na zijn overlijden vond de familie allerlei verhalen, die Henk zelf geschreven had. Kees Groenewegen zelf geeft in twintig columns een goed beeld van het leven van zijn broer. Uit de gevonden verhalen van henk zelf pikken wij er een uit 1944. Henk schrijft: ,,Toen werd het eten schaars. Want ik weet nog wij hadden bij het huis waar vroeger de aalbessen en kruisbessen altijd stonden grote bonen in dat hoekje. En het was midden in juni. We waren aan het grote bonen plukken. En toen kwamen geregeld mensen  vragen of wij nog eten hadden grote bonen onder anderen. En diezelfde maand juni 1944 toen moest ik met pa en met oom Koos en oom Kees in de Zeestraat bij de Duitse Wehrmacht gaan weken in ‘s Gravenzande. We moesten stenen bikken. Maar ik bikte zeker niet hard genoeg naar hun zin. Toen kreeg ik een klap van een mof. Zeker omdat ik niet hard genoeg bikte’’.

INFORMATIE

Wie meer informatie wenst kan zich wenden tot de samensteller Kees Groenewegen. Zijn e-mailadres is: keesenandrea@kpnmail.nl

ZIE OOK www.facebook.com/overhetwestland

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.