Hoe het Westland er rond 1900 uitzag….

De Nieuweweg gezien in de richting van de Rolpaal zoals hij er in 1900 uitzag.

De Nieuweweg gezien in de richting van de Rolpaal zoals hij er in 1900 uitzag.

Westland, 5 februari 2015 – Honderd en vijftien jaar geleden zag het Westland er heel anders uit dan nu. Als je nog jong bent en in deze tijd leeft dan vraag je je helemaal niet af hoe de situatie in die tijd was. Dat laten die jongeren graag over aan ouderen, van wie ze denken dat die het beter kunnen weten.

Een advertntie waarin een Westlandsche tuin wordt aangeboden in de Nieuwe Westlandsche Courant in 1900

Een advertntie waarin een Westlandsche tuin wordt aangeboden in de Nieuwe Westlandsche Courant in 1900

Daar zit wel een grond van waarheid in, vooral als je een vader hebt gehad, die in 1893 geboren is en nog weleens iets uit die ‘goeie ouwe tijd’ onthulde. Hij heeft op vaak historische plekjes gewoond, bijvoorbeeld op de hoek van de Kerklaan en het Wilhelminaplein waar destijds een huis stond nu een horecagelegenheid. Later woonde het gezin in de Molenstraat, ongeveer waar de doorsteek is naar het Van Tijnplein. Zijn vader was bode. Hij reed per paard en wagen naar Den Haag en Delft op en neer en nam dan van alles mee wat vervoerd moest worden. Breed had mijn grootvader het niet. Hem overkwam dan ook een ramp, toen het paard doodging en de bodedienst derhalve stil kwam te liggen. Wat ik nu zo mooi vindt is, dat in Naaldwijk spontaan een actie op touw gezet is om geld in te zamelen voor het kopen van een nieuw paard.

Dit moet zich afgespeeld hebben in de tijd, waarover ik vandaag in Ouder Westland in AD Westland schrijf. Een tijd, waarin de wegen in het Westland in de winter bijna onbegaanbaar waren. Gelukkig was de weg van Honselersdijk naar Loosduinen, zijnde een Rijksweg, wel bestraat en kon mijn grootvader daar ongestoord met zijn paard en wagen gebruik van maken. Lees het hele verhaal in de krant!

 

Door deze pagina te kopieren en te vergroten is de inhoud goed leesbaar/

Door deze pagina te kopieren en te vergroten is de inhoud goed leesbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.