Het was niet de Noorduinkade, maar de Van Lijnschootenlaan

De interesse voor de weekpuzzel op onze Facebookpagina is deze keer zo groot, dat is besloten  er een artikel aan te wijden op deze website ”Over het Westland”.


 De foto hieronder is de foto, waaruit een stukje was uitgesneden voor de puzzel.

scheer

Hieronder de Van Lijnschootenlaan in heel wat meer zomerse tooi gezien vanaf de Kleine Woerdlaan.

N-015214

Westland, 30 december 2014. – Tot nu toe hebben 336 facebookvrienden van ‘Over het Westland’ kritisch gekeken naar de uitsnede uit een ‘Foto van de fotopuzzel van de week’ waarop  twee kinderen in een autovolle straat aan het schaatsen zijn. Slechts zeven van hen hebben het gewaagd te raden (of zeker te weten) waar het was en wat er eigenlijk aan de hand was. Was het nu de Noorduinkade in Honselersdijk of de Van Lijnschootenlaan in Naaldwijk? Twee straten die veel van elkaar blijken weg te hebben.

De hele foto geeft duidelijk het antwoord op deze vraag. En het is dit keer Cent Wageveld, die er met de eervolle vermelding vandoor gaat. Hij schrijft: De foto is gemaakt in de Van Lijnschotenlaan in Naaldwijk richting Kleine Woerdlaan. De kinderen zijn vermoedelijk aan het schaatsen op straat, een bezigheid waar we ons die koude winter van 1979 mee konden vermaken. Ik herinner me dat we op een avond in het dorp liepen op weg naar huis en glibberend en glijdend onze weg moesten zoeken over de beijzelde straten. Een paar vrienden van ons echter die ons tegemoet kwamen hadden nergens last van. Liepen gewoon kaarsrecht over straat. Heiligen? Een wonder? Nee hoor, ze hadden met vooruitziende blik bij schoenmakerij Gerrit van Loon ijzers gehaald die je met elastiek onder je schoenen kon binden waardoor je grip kreeg op de ijsvloer. Was volkomen nieuw voor ons. We hebben de andere dag meteen een stel aangeschaft, ik moet ze nog ergens hebben liggen, om nooit meer nodig te hebben gehad want zo’n winter als die van ‘79 hebben we  ook nooit meer gehad. Wanneer ik daar aan terug denk moet ik even glimlachen als ik de opgewondenheid van afgelopen dagen zie, met codes oranje, treinen die bij voorbaat al aan de kant blijven. We zijn wat dat betreft er wel wat op achteruit gegaan’’. Tot zover Cent Wageveld, met wie we het hartgrondig eens zijn en die de eervolle vermelding beslist verdiend heeft. Jammer genoeg geldt dat niet voor Trudy Marée-Luiten die meende dat ze de Noorduinstraat (moet zijn kade) vopr zich zag achter de – inderdaad –  schaatsende kinderen. Zij wist in elk geval nog wel dat het de 23e januari was., waarop dit gebeurde.

Dit is de uitsnede die op Facebook stond
Dit is de uitsnede die op Facebook stond

 

Volgens Jessica Brouwer de Geus is het dus de van Lijnschootenlaan in Naaldwijk. De oude huizen zijn weg, vult ze aan. ,,Alles vernieuwd met grotendeels appartementjes’. In 1979 was het een barre winter ,dus ik denk, dat het ijzelde (eind januari…?) en de kinderen op straat aan het schaatsen waren’’. En Jessica heeft  gelijk. Dat ze aan het schaatsen waren heeft ook Riet Sauer ontdekt.

Helemaal uit Hoogeveen komt de inzending van   Annette Schonewille-Langenberg Ook zij denkt dat het de Nooduinkade is. Ze ziet zelfs waar de foto genomen is.  Ter hoogte van nummer 16 waar mijn opa en oma gewoond hebben. Op de achtergrond de Pijnacker Hordijklaan. ,,Als mijn geheugen klopt’’, zegt ze er veiligheidshalve bij. ,,In 1979 was ik dertien jaar….geen idee wat er toen was. Ook niet wat er met de straat gebeurd is. Niet afgebroken dacht ik.. Ik ben benieuwd!’’.

Trouwe bezoeker

Vriendelijke groeten krijgen w van Henri van der Caay, trouwe inzender van door  hem gevonden oplossingen. Hij  had het ook goed door de  Van Lijnschotenlaan in Naaldwijk, te noemen als plek van de foto. ,,Gezien in de richting van de Kleine Woerdlaan. De oude Van Lijnschootenlaan is’’, weet ook hij,  gesloopt rond 1990’’, schat hiij. Gezien de winterkleding van de kinderen op de foto en het jaartal zullen zij vermoedelijk hebben genoten van de spekgladde opgevroren straten. Een fenomeen dat ik maar een keer in mijn leven heb meegemaakt’’, aldus Henri.

Ook Paul van den Ende, een van mijn vrienden van het Historisch Archief Westlandheeft gereageerd maar alleen om de quiz te onderstrepen. Hij vond het niet sportief om eraan mee te doen. En gelijk heeft ie. Hij is zeer visueel bezig, want hij gaat over de duizenden foto’s, die in het archief zijn opgeslagen.

Memories

Een mooie reactie kwam uit Australië en wel van Gerda van der Voort. Zij groet ons uit haar Tweede Vaderland, wellicht ook denkend aan de tijd dat ze nog ging schaatsen in de veilingjhaven: ,,Thanks for the memories, happy Christmas to all………..’’.

Iedereenn heeft zijn eigen herinneringen aan de winter van 1979. Dat blijkt! Om de Facebookbezoekers extra te plezieren volgt hier het artikel dat ik daarover in 2009 schreef.

20090122OWijzeldag0101

 

20090122OWijzeldag0102

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.