Het kolossale Maaslandse ‘wondervarken’

\Het Maaslandse varken

Het Maaslandse varken

Westland, 19 november 2013 – Wie maandag 19 november ’s morgens om kwart over acht zijn radio op de WOS heeft afgestemd kan Jan Buskes, archivaris van het Historisch Archief Westland, hebben horen vertellen over boer Mosterd uit Maasland, die een wonderbaarlijk varken kocht. Dat gebeurtde in 1917 in Delft. Het was een zeug van het Yorkshire-ras, een ‘dier zoo mager dat het gedragen moest worden”. Mosterd wist wel raad met het varken. Twee jaar later had hij het dier zo goed verzorgd dat het enorm in gewicht was toegenomen. Zo veel zelfs dat het varken uitgroeide tot het zwaarste varken ooit in het Westland gezien. Het woog 1200-1500 pond. Het varken werd een bezienswaardigheid. En dat heeft Mosterd geen windeieren gelegd. In de Westlandsche Courant verschijnen in september 1919 advertenties, die de Westlanders uitnodigen om het varken in Maasland te komen bekijken. Daar moesten ze dan wel 25 cent voor betalen. De mensen kwamen in groten getale kijken. Op de tuinbouwtentoonstelling in Poeldijk in 1919 (waar Mosterd zijn varken ook tentoonstelde) trok het dier 5000 bezoekers (zo schijft de Rijnbode). Het varken, dat 2 meter lang werd en ruim 2 meter in omtrek, wekte ook de belangstelling buiten het Westland. Mosterd stuurde een van zijn zonen regelmatig op pad om het dier ten toon te stellen op kermissen en markten in Delft, Gouda, Utrecht en nog verder. Hoe is het met het varken afgelopen? Daar vertelt Jan Buskes maandag over dat het volgens nazaten van Mosterd geschonken is aan een dierentuin en als voer voor de dieren. De Historische Werkgroep Oud Wateringen & Kwintsheul heeft in 2008 de prachtige foto varken als zoekplaatje op haar website gezet. Wie dit verhaal door Jan Buskes nog een keer wil horen vertellen kan dit doen door bij www.wos.nl te klikken op ‘uitzending gemist’ en te zoeken naar het ochtendmagazine van 18 november, rond kwart over acht.

Meer foto’s en advertenties uit 1917 zie www.facebook.com/overhetwestland

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.