Nieuw boek van Maarten van Buuren

Maassluis, 5 juni 2012 – Maarten van Buuren, de laatste tijd in het Westland bekend om zijn opmerkelijke maar ook verguisde visie op het verzet in deze streek, heeft weer een nieuw boek geschreven. ‘In de schaduw van de oorlog’ is zijn tweede boek in de cyclus ’Hoofd van mijn dromen ‘,gewijd aan ’t Hoofd, de havenwijk van Maassluis waar hij is opgegroeid. Een wijkje van maar net zeven straatjes, dat in de jaren vijftig zo’n veertig middenstandsbedrijfjes telt, gelegen aan de haven en in de Joubertstraat.

BOEKBESPREKING

Maassluise middenstand

tijdens en na de oorlog

,,In het eerste deel heb ik de bedrijfjes beschreven die aan de haven lagen, in het derdedeel dal ik de verhalen vertellen van de middenstanders die over de resterende straten waren verspreid’’ , zo kondigt Van Buuren achterin het boek alweer het volgende boek aan. Het nu verschenen tweede werk bestaat net als het eerste uit een serie waargebeurde levensverhalen. Zij het wel dat hij een enkele keer een naam verandert, zoals die van Drupsteen.In dit tweede boek geeft hij een indringend beeld van het leven en werken van Maassluise middenstanders, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog . Soms – en dat is ongetwijfeld een compliment voor de auteur – lijkt het bijna of de lezer een boek van de bekende auteur Maarten ’t Hart in handen heeft. In elk geval voelt men zich net als bij ‘t Hart, snel thuis in het oude Maassluis. Vooral als de lezer zelf ook iets met dit stadje heeft. Vaak noemt Van Buuren dezelfde straatnamen, kom je met bijna dezelfde situaties en ook eendere kerken en met boeiende persoonlijkheden in aanraking. Maar tenminste een kenmerkend verschil tussen beide schrijvers is, dat van Maarten van Buuren niet zo radicaal afrekent met zijn gereformeerde verleden als ’t Hart dat wel doet. Immers zonder zich daarover laatdunkend uit te laten, beschrijft Van Buuren bijvoorbeeld met veel begrip voor hun beweegredenen de martelgang van bepaalde leden van de Gereformeerde Kerk in de Tweede Wereldoorlog bij hun afscheiding tot de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Hij beschrijft op integere wijze de worsteling die de gelovigen in die tijd met het besluit om een nieuwe kerk te stichten.. Dat zij zich ondanks de honger en ellende die deze moeilijkste periode van de oorlog zich bezig hielden met een interne strijd over de betekenis van de doop krijgt door zijn boeiend vertelde verloop der gebeurtenissen een andere dimensie. Van Buuren heeft zich bij het schrijven – ook over de dagelijkse zorgen van de winkeliers – diep in kunnen leven in de omstandigheden en gedachten van zijn hoofdpersonen. Hij kon dit wat betreft de kerkelijke problemen doen, omdat de melkboer Anton van Gent – de man die voor Maassluis als grote drijfveer achter de kerkscheiding gezien mag worden – zijn gedachten hierover uitgebreid in een dagboek had vastgelegd en waaruit Van Buuren ruimschoots moet hebben geput. Voor wie daar interesse in heeft, is dit een uiterst interessant stukje (kerk)geschiedenis van Maassluis.Het boek is ‘opgehangen’ aan Cobi de Koe, die een verhouding had met de U-bootofficier Willi Klein. Zij sprak daar met niemand over, omdat ze dan als Moffenmeid zou worden behandeld. Een passage in het boek heeft mij bijzonder getroffen. Dat is de werkelijk schitterende beschrijving van het gebied De Beer op het puntje van het eiland Rozenburg, dat door de ontwikkelingen rond de Maasvlakte van de aardbodem is weggeveegd. Zijn impressie roept bij mij mooie herinneringen op aan dit schitterende natuurgebied. Maar ook zonder dagboeken, maar wellicht door middel van interviews, weet Van Buuren zich te verplaatsen in het leven van alle andere middenstanders die hij beschrijft. Op meesterlijke wijze heeft hij in op zichzelf staande maar toch samen een eenheid vormende hoofdstukken onder woorden gebracht hoe het leven, niet alleen in Maassluis maar eigenlijk ook in heel Nederland, in de loop der jaren tijdens en na de oorlog veranderde.

In de schaduw van de oorlog, auteur: Maarten van Buuren, uitgever: Lemniscaat, Prijs: 1950

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.