Zeventig jaar terug: radio inleveren!

SANYO DIGITAL CAMERANaaldwijk/Monster, 28 maart 2013 – In het voorjaar van 1943 – ik was toen zeven jaar – waren de Duitsers het zat. Ondanks het verbod, dat al was ingegaan in juli 1940, luisterden veel mensen clandestien naar Radio Oranje om te weten wat de geallieerden deden om ons land te bevrijden. Jeane Zwinkels, de Rode Kruismedewerkster, die een dagboek bijhield, waar ik geregeld uit citeer, deed dat ook. Ze hoorde bijvoorbeeld hoe de Russen de Duitsers de baas werden en dat dit een keerpunt was in de oorlogsvoering. Ook voor de Duitsers was het een sein om de bakens te verhangen. Ze verklaarden alle radiotoestellen in Nederland verbeurd en eisten dat ze onmiddellijk werden ingeleverd. Hoe dat ging, leest u vandaag in AD Westland, in mijn rubriek Ouder Westland. Onder meer ook hoe in Monster agent Jan Lucas Apperloo daarover schrijft in zijn memoires over de oorlog. De foto die hierbij staat is van het voormalig ;politiebureau in Monster, waar Apperloo dagelijks werkte. Het is de bedoeling vaker in Ouder Westland uit zijn geschriften te citeren. Maar koop eerst het AD Westland van vandaag als u er nog niet op geabonneerd bent. En haal uw herinneringen – of die van uw ouders – daarmee op.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNIPSELS OM ZE TE KUNNEN LEZEN!!!

scannen0008scannen0009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.