Meer, snellere en betere sla met CO2

 

20140222 OW ploffers (1)20140222 OW ploffers (2)‘s-Gravenzande, 21 februari 2014 – Een jaar hebben ze gewacht. Voordat ze hun ervaring naar buiten brachten. De gebroeders Van Geest uit ‘s-Gravenzande die begin jaren zestig argeloos wat kacheltjes in hun kas met sla hadden geplaatst om de ergste kou eruit te houden. Maar tot hun verbazing zagen ze, dat de sla rondom die kacheltjes veel sneller groeide dan wat verderop. Dat kan niet alleen van de warmte komen, moeten ze gedacht hebben. Het bleek later te gaan om de productie van CO2, het koolzuurgas waar in tuinbouwkringen al jarenlang onderzoek naar gedaan is, maar waarvan het gebruik ervan nog niet veel terecht was gekomen. Dat kwam na de bekendmaking van het ‘wonder van ‘s-Gravenzande’ ineens op gang. En sinds die tijd is het koolzuurgas alleen maar belangrijker geworden voor de glastuinbouw.

Door het geluid dat de kacheltjes produceerden noemde men ze ploffers.

LEEST U VOORAL DE REACTIES VAN DE HEER J. VREUGDENHIL

Het kacheltje zoals het in een warenhuis stond.

Het kacheltje zoals het in een warenhuis stond.

2 reacties op “Meer, snellere en betere sla met CO2

  1. Het verhaal was door de Gebr. van Geest naar buiten gebracht wordt is niet (helemaal juist). De ontdekking van het gebruik van de ploffers en daarmee (toevallig) van de CO2 is gedaan door Jac.Vreugdenhil en Gerrit Koornneef uit De Lier.

  2. Deze kachels heten ploffers. Ze bestaan uit een dichte ijzeren bak met daarop een, aan de onderzijde, van ventilatiesleuven voorziene pijp. Er zat nog een tweede, dichte pijp naast, die stuurde een deel van de hete verbrandingsgassen terug de bak ik. Daardoor ontstond hete oliedamp, die de feitelijke verbranding veroorzaakte. In de bak zat een vulopening en aan de onderzijde van de pijp zat een soort smooorklep. De eerste bakken waren helemaal dicht, later kwam er een afneembaar deksel op. Er ging petroleum in de bak en met een brandende dot krantenpapier of houtwol werd het ding aangestoken. De rook en warmte kwamen boven de pijp eruit. Ze werden in Cifornie gebruikt om fruit te beschermen tegen nachtvorst. Doordat ze behoorlijk rookten legden die kachels een soort warme walm in de valleien waardoor de fruitbomen tegen vorst beschermd werden. In de oorlog gebruikten de Amerikanen de ploffers om hun nissenhutten te verwarmen. Er kwam dan een lange horizontale schoorsteen aan de pijp. Twee jonge tuinders uit De Lier, Gerrit Koornneef en Jac.Vreugdenhil hebben medio de jaren zestig, vier van deze ploffers gekocht in de buurt van Bergschenhoek, bij een garagebedrijf die ze voor verwarming gebruikte. Gerrit en Jac.hebben er toen elk twee in een warenhuis met sla gezet. Ze hingen er een ventilator bij om de warmte beter door het warenhuis te verdelen. Ook kwam er een kap boven de pijp om te voorkomen dat de ramen erboven sprongen. Maar de verbrandingsgassen gingen de kas in. Gerrit stookte er de hele nacht mee door, Vreugdenhil alleen ‘s-morgens vroeg als het licht werd. Hij noemde dat “met het licht meestoken” Toen viel het beiden op, dat de sla bij Vreugdenhil veel beter groeide dan bij Koornneef.En de kropen waren steviger. Het Proefstation werd erbij gehaald en die kwamen erachter dat de CO2 die vrijkwam bij het verbranden van de olie verantwoordelijk was voor die betere groei. En CO2 werkt alleen bij daglicht….. Daarmee was de toepassing van CO2 in de tuinbouw door Vreugdenhil ontdekt! Jan Prins en ene vd Valk uit De Lier zagen wel brood in deze ontdekking en hebben toen, met van Koornneef geleend geld, een partij ploffers uit Amerika geimporteerd. Dat was de basis voor de huidige Priva, Pri(ns) en Va(lk). Kort daarna ontdekte ene van Geest hetzelfde fenomeen min of meer en dat werd overgenomen door Brinkman. De eerste ploffers moesten geregeld bijgevuld worden, dus ze moesten minstens een keer per nacht naar de tuin. Dat werd na enige tijd ogelost door het gebruik van een vlotterbak die met een plastic slang verbonden was met een grotere tank.(die slangen braken nog wel eens als ze stug waren van de kou en je trapte erop) Na de ploffer kwam een ietwat modernere versie uit, de Holland Heater. En daarna de bekende groene sigaren van Priva met een thermostaat en electrische ontsteking. De eerste originele ploffer die ooit gebruikt is in het Westland is er nog. Hij is door Vreugdenhil in bruikleen gegeven aan het Westlands museum. Dit is de echte ploffergeschiedenis in een notedop..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.