Leonardusschool heette niet altijd zo

De latere Leonardusschool op de hoek van de Havenstraat en de Dijkweg

De latere Leonardusschool – eers alleen Jongensschool gnoemd – op de hoek van de venstaat en de Dijkweg

Door dit knipsel te vergroten kan de tekst gelezen worden

Door dit knipsel te vergroten kan de tekst gelezen worden

Naaldwijk, 27 mei 2015 – Vandaag staat de Leonardusschool in Naaldwijk in Ouder Westland centraal. Een artikel over een morgen in Naaldwijk in de Nieuwe Harmonie te houden reunie. Dat artikel is deze keer geschreven door Frank de Klerk, mijn collega uit de jaren van Het Binnenhof, die er zelf niet op  school heeft gezeten Hij, en zelfs al die oud-leerlingen die hij beschrijft.  weten niet dat de naam Leonardus pas aan de school is toegekend, toen in de jaren vijftig de Joannesschool werd gevestigd in een nieuwe school naast de (inmiddels ook al weer oude) Bernadetteschiool aan de Dijkweg. Die oude scholen heetten eerst gewoon r.k. Parchochiele Jongensschool voor Lager Onderwijs en de Bernadetteschool nog de Meisjesschool. De naam Leonardus komt van de stichter van de school pastoor L. van Lijnschooten, de naarm Joannes van J.P.A.J van den Bergh, die de Joannesschool heeft gesticht. Het zou me niets verbazen als de naam Bernadetteschool een idee is van de Zusters van Neerbrosch, die het onderwijs voor de katholieke meisjes in Naaldwijk voor hun rekening namen.

In de jaren vijftig maakte de kistenfabriek Van Giesen reclame voor het  Druivenfeest door grote kisten met ballonnetjes op het ddak van de school te plaatsen

In de jaren vijftig maakte de kistenfabriek Van Giesen reclame voor het Druivenfeest door grote kisten met ballonnetjes als druiven  op het dak van de school te plaatsen

De Jongensschool was gevestigd op de hoek van de Havenstraat en de Dijkweg. Het adres was Havenstraat 45! Maar eigenlijk stond het gebouw met de voorkant naar de Dijkweg gericht. Zelf ben ik ook  grotendeels grootgebracht op deze school, die mij altijd imponeerde als ik als kleuter nog naar de bewaarschool liep, die gevestigd was naast de Meisjesschool.

Het was geen aprilmop toen ik voor het eerst naar de lagere school moest. Want op 1 april (1942) mocht ik mij – aan de hand van mijn moeder – melden op de jongensschool om in de klas van juffrouw Schouten te mogen beginnen aan zeseneenhalf jaar schoolonderwijs. Daarna is mijn moeder geen enkele keer met me mee naar school gegaan. Dat kon in die tijd nog!

Klas uit de jaren twintig

Klas uit de jaren twintig

Dat half achter die zes kwam erbij omdat de onderwijswet net was veranderd en leerlingen niet meer op 1 april, maar op 1 september over gingen naar de volgende klas. De tweede klas stond onder leiding van juffrouw A.Biezeno, dochter van het hoofd van de schiool. Het was in dat schooljaar (1944) dat ik met longontsteking het bed moest houden en dat meer dan een maand moest volhouden. Juffrouw Biezeno bevorderde mij naar de derde klas van meester Piet van Oosten, die zich in zijn vrije tijd verdienstelijk maakte met het roken van peukjes van de straat en het  regisseren van stukken bij Rokagemto, Rooms-Katholiek Gemengd Toneel. Hij vond dat ik meer moest opletten bij het rekenen. ,,Anders in orde”, schreef hij in mijn rapport.

Helemaal ;links de voorgevel van de jongensschool

Helemaal ;links de voorgevel van de jongensschool

Na hem kwam ik bij de onderwijzer van wie ik het meeste geleerd heb in die schoolperiode meester G. van Bezooijen. In de klas met 48  kinderen kreeg ik eenmaal rangnummer 5, een keer nr. 3 en een keer 1. Dat is het meeste van hem leerde komt misschien ook omdat hij in de vijfde klas weer miijn klassemeester werd. In de zesde klas was het F. de Hoogh, het latere hoofd van de Cornelis Musiusschool in Delft die mij ongetwijfeld veel te hoge cijfers gaf . Het rapport wemelt van de negens, acht en halven, en zevens. Twee zessen waren de laagste cijfers. Daarna kon ik naar het vervolgonderwijs

Dat ik dit allemaal met cijfers kan ondersteunen komt omdat ik in mijn archief altijd een mooie plek heb behouden voor het Schoolboekje, waar dit allemaal in staat. Er staat ook op, dat ik als leerling ben ingeschreven op 1-4-42, maar gelukkig is de regel, waarin staat dat ik ‘afgeschreven’ zou zijn niet ingevuld….

 

2 reacties op “Leonardusschool heette niet altijd zo

  1. ik werd op 1 september 1946 door mijn moeder naar de school gebracht, samen met mijn buurjongen Koos Ballering.
    Ook bij juffrouw Schouten, juffrouw Biezeno en meester Piet van Oosten in de klassen gezeten.
    Laatste jaar 1952/1953 bij meester Gerritsen,
    Daarna naar de Mulo in Poeldijk tot 1956 en daarna naar de Hogere Zeevaartschool in Rotterdam.
    Na 40 jaar komen wij op 26 juni 2015 weer terug in Naaldwijk, back to the roots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.