Herinneringen achter glas, Westlandse primeur

Westland – Hoewel het Historsch Archief Westland altijd pretendeert met ‘het nieuws van gisteren’ te komen, heeft het nu toch een echte primeur. Want het is de allereerste keer  dat er over het Westland een boek verschijnt met zogenaamde ”oral history”. In het wekelijkse radiopraatje van het archief via WOS-radio heb ik daar op maandag 23 april 2012 aandacht aan besteed.

Hoe dikwijls worden immers  in gesprekken op verjaardagen en zo geen oude verhalen aangehaald, die opa of oma vaak vertelden? Wel, nu komen vijfentwintig oudste Westlanders zelf aan het woord en vertellen hun levensverhaal.

Deze week presenteert het Historisch Archief Westland dit nieuwe boek. Geschreven door schrijfster en publiciste Martha Barendse, die daarmee de naam van haar familie beslist eer aandoet. Want die  geniet in het Westland grote bekendheid, al was het alleen maar door de oud-voorman van de Westlandsse veilingen Jan Barendse uit Poeldijk

Van haar boek ga ik nu alvast een tipje van de sluier  oplichten. Martha heeft die oudste Westlanders vorig jaar geïnterviewd. De alleroudste is 104 jaar, mogelijk nu al 105. Het mooie is, dat het ook al een Barendse betreft, namelijk de Naaldwijkse Bertha Barendse-Wubben. Haar man leeft niet meer. Hij heette Wim en was een neef van de al genoemde Westlandse voorman Jan Barendse. Zij komt oorspronkelijk uit Rijswijk en heeft mede daardoor een scherpe blik op het leven in het Westland, dat ze vaak nogal bekrompen vond.  In het boek vertelt ze hoe ze met het Westland kennis maakte en samen met haar man een tuinbouwbedrijf aan de Kleine Achterweg in Naaldwijk runde. Ze vindt dat ze met een gezin dat negen jongens telde de Westlandse tuinbouw aardig in stand heeft weten te houden.

Dit verhaal maar stuk voor stuk ook de andere zijn boeiend om te lezen. De Westlanders zullen ervan smullen. Het mooiste vind ik dat van Marie van der Zanden-van den Broek die zegt een prinsessenleven te hebben gehad. Ze groeide thuis op met een piano en dat vindt ze heel bijzonder. Haar vader was tuinder en een van de eersten die  met  een nieuwe teelt, namelijk die van tomaten begon. Dat gaf een periode van voorspoed, totdat de crisis in de jaren dertig toesloeg. Haar vader verdiende toen bijna niets meer. Maar hij was zeer sociaal voelend. Zijn knecht Willem Meijer had namelijk ook een gezin te onderhouden. En  Marie raakt  nog seeds ontroerd als ze eraan denkt, hoe haar vader tegen zijn knecht zei: We delen samen tot het op is.

Het boek – dat een groot compliment waard is aan  Martha Barendse  –  wordt vrijdag 27 april 2012 gepresenteerd en is voor wie wil weten wat de oudste Westlanders allemaal te vertellen hebben, daarna bij de boekhandel en bij het |Historisch Archief Westland verkrijgbaar voor 19.95 per stuk

En hier een verdere beschrijving van het boek in het AD Westland:

 

KLIK EROP EN VERGROOT HET KNIPSEL OM BETER TE LEZEN

 

2 reacties op “Herinneringen achter glas, Westlandse primeur

 1. Ik als kleinzoon van wijlen opa Jan Barendse vind het echt
  geweldig deze pagina met mooie verhalen en dat daar toch
  altijd weer de naam van mijn opa aangehaald wordt.
  Het was ook voor ons een geweldige man.
  Hartelijke groeten
  Geert van leeuwen.

 2. geachte heer van Holstein,
  sinds een paar jaar verblijf ik in het buitenland en heb vernomen dat er geschreven is over eduard maree.
  Wij waren vrienden/kollega´s en hebben lange tijd
  samen op diverse veilingen gewerkt.
  Graag zou ik van U vernemen waar ik de artikelen van eduard
  (ed) maree vinden kan.
  met vriendelijke groet, mario van vugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.