Nieuwe jaar in met revolvers en geweren

SANYO DIGITAL CAMERAWestland, 17 december 2005 – Alom klaagt men over de harde knallen rond oudjaar.Maar al in 1739 moeten enkele inwoners van Monster voor de weledelgeboren heren verschijnen om zich te verantwoorden voor het schieten met een snaphaan (geweer) in de oudejaarsnacht. Dus zo nieuw is het allemaal ook weer niet, ook al verschilt datk wel van plaats tot plaats. Dat we dit bij het Historisch Archief Westland allemaal weten is onder meer het werk van de vrijwilliger Piet Vijverberg, die net als zijn collega’s oude gerechtelijke stukken uit het Westland bestudeert en vanuit het oud-Hollands ‘vertaalt’ in leesbare tekst. Een voorbeeld daarvan staat in Ouder Westland van vandaag, waar velen weer naar uitzien. De hele rubriek in AD Westland gaat over de gang van zaken in het Westland rondom scannen0008de jaarwisseling. Honderd jaar geleden lag het accent op de opvoering van het vanuit Amsterdam ‘geïmporteerde’ blijspel Kloris en Roosje. Maar ook hoe het er dat jaar in de Nieuwjaarsnacht aan toeging. Hoe het 50 jaar geleden was heb ik in 2003 uitvoerig beschreven. Maar het kan zijn dat u dat vergeten bent. Daarom publiceer ik dat vandaag ook hieronder nog een keer ook in twee helften, nu verticaal gescand.Daaronder treft u Ouder Westland aan van 27 december.

EROP KLIKKEN EN DE KNIPSELS WORDEN LEESBAAR

20040103 muziektent (1)20040103 muziektent (2))

10131227 OW oudjaar (2)20131227 OW oudjaar (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.