Hoe het Westland serres uit Overijse namaakte

Overijse van vroeger lijkt erg op het Westland van toen.

Overijse van vroeger lijkt erg op het Westland van toen.

BEIDE DRUIVENSTREKEN HOUDEN  OUDE TEELT NOG STEEDS IN ERE

Een van de druivenkoninginnen die België heeft gekend

Een van de druivenkoninginnen die België heeft gekend

WESTLAND/OVERIJSE. 26 september 2014 – Al  vanouds hebben die twee al iets met elkaar: het Westland en de Druivenstreek van Overijse en Hoeilaart in België. Het feit, dat de tuinders die druiven in het Westland teelden dat jarenlang in serres deden, heeft te maken met het andere feit dat Poeldijkse tuinders in de negentiende eeuw al in Overijse zijn gaan kijken hoe daar de druiven in serres (de originele druivenkassen) werden geteeld. In de Belgische Druivenstreek verschijnt nu nog wekelijks een krant met lokaal nieuws die de titel De Serrist draagt. In het boek van Aad Vijverberg, De Canon van de kassen is terug te vinden hoe dat in zijn werk is gegaan. In de rubriek Ouder Westland in AD Westland van vandaag treft de lezer het resultaat aan van een bezoek dat wij hebben gebracht aan onder meer het Druiven Museum vlak naast de kerk van Overijse, waarin allerlei wetenswaardigheden over de druiventeelt in deze streek te vinden zijn. In het artikel besteden wij aandacht aan de opkomst en de ondergang van de druiventeelt in het Westland en in de Druivenstreek maar ook aan de manier waarop deze oude teelt in beide gebieden nog steeds in ere wordt gehouden.

De rubriek Óuder Westland staat dus vandaag in AD Westland, de krant die in het Westland overal te koop is, als u er soms nog niet op bent geabonneerd. U kunt het artikel ook lezen door onderstaande kopie van de pagina te kopieren en dan te vergroten. Soms is klikken op de pagina al voldoende om hem te kunnen lezen.

Deze pagina kunt u lezen door erop te klikken of door hem te kopieren en dan te vergroten

Deze pagina kunt u lezen door erop te klikken of door hem te kopieren en dan te vergroten

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.