Oud-Westland: lezing over 200 jaar koninkrijk

Landing-linksMaasdijk, 8 december 2013 – Dat ons koninkrijk tweehonderd jaar bestaat gaat uiteraard niet aan het Genootschap Oud-Westland voorbij. De tweede lezing van dit seizoen op woensdag 11 december 2013 staat in het teken daarvan. De leden – en introducees – komen die avond om acht uur (koffie is er vanaf half acht) in de Hoeksteen, Prinsenlaan 2 in Maasdijk bijeen. Om te luisteren naar amateur-historicus E.J. Vles, schrijver van meerdere boeken, waaronder ‘Twee weken in November’, over de gebeurtenissen in 1813. De titel van de lezing luidt: “200 jaar Koninkrijk en november 1813”. In de convocatie schrijft de secretaris van het genootschap L. Valstar: ,, We vieren in het jaar 2013 het tweehonderd jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel over de exacte datum van het stichten van ons Koninkrijk de meningen uiteen kunnen liggen, is het zonder twijfel een feit dat in de maand november van het jaar 1813, met de terugkomst van een Prins uit het huis Oranje Nassau, ons land een geheel nieuwe, zelfstandige fase van zijn geschiedenis is ingegaan. Om die gebeurtenis op waarde te kunnen schatten is het niet alleen van belang te weten hoe die roerige dagen van november zijn verlopen, maar is ook enig kennis gewenst van de diepgaande veranderingen, die zich in de dertig daaraan voorafgaande jaren hebben afgespeeld”.

Afbeelding: de landing van de prins aan het strand van Scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.