Dagboeken over mei en juni 1945

Knipsel uit een krant van mei 1945, waarin wordt beschreven hoe de NSB’ers moesten worden aangepakt. Wilt u het  beter  lezen, klik er dan op.

Westland, 14 juni 2012 – De dagboeken van de Rode Kruishelpster Jeanne Zwinkels en de banketbakkersknecht Cornelis Sala -geschreven voor, tijdens en na de oorlog – zijn een belangrijke bron voor artikelen, die ik de afgelopen jaren heb geschreven en nu nog schrijf over die periode. Het zijn aanknopingspunten voor de beschrijvingen van het gewone leven in die tijd. Uit reacties weet ik dat daarvan met grote interesse kennis genomen wordt. De een herinnert zich bepaalde feiten, de ander neemt er soms verbaasd kennis van. Maar zo ontstaat wel een compleet verhaal over hoe de gewone mensen een en ander hebben beleefd. In mijn rubriek Ouder Westland van donderdag 14 mei beschrijf ik de eerste maanden van de bevrijding. Hoe de betrokken mensen daarover dachten en wat ze voelden. Wilt u het in zijn geheel lezen? Werp; dan een blik in AD Westland van die dag, hieronder, Klik op de knipsels en …. ze zijn goed te lezen. :

NBS niet verwarren met de NSB

Rectificatie – In bijgaand artikel is door een misverstand ter redactie helaas de aanduiding NBS een keer helaas veranderd in NSB, omdat dit logisch lijkt in het zinsverband. Maar Jeanne Zwinkels, de Rode Kruismedewerkster die in de oorlog een dagboek bijhield, bedoelde met de NBS, de Nederlandsche Binnenlansche Strijdkrachten, waar ze in het geheim deel van had uigemaakt. Als u het hierbij geplaatste knipsel leest, dan ziet u vanzelf dat zij het in dit deel van haar dagboek over de NBS heeft en niet over de NSB.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.