Faustus vindt zijn graf in monding Waterweg

Hoekse redder SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERAHoek van Holland, 16 mei 2013 – Als een nationale ramp. Zo wordt in het najaar van 1952 en in de loop van 1953 de stranding van het vrachtschip de Faustus bij Hoek van Holland aangevoeld. Het schip was uit de koers geraakt door een navigatiefout in een hevige storm op zee. De kapitein is daar later voor veroordeeld. De storm was zo hevig, dat het schip werd opgetild en over de Noorderpier in de monding van de Nieuwe Waterweg terechtkwam. Die werd daardoor grotendeels afgesloten, hetgeen de reden was dat men van een nationale ramp sprak. Het heeft van december 1952 tot maart 1953 geduurd voordat het schip, dat niet meer los te trekken was, in de bodem was verdwenen. Dat gebeurde door het wegzuigen van het zand onder het schiep, waardoor het als het ware begraven werd. Wilt u meer hierover lezen ;lees dan  hieronder de knipsels uit AD Westland van 16 mei, overigens precies de datum waarop in 1953, dus nu zestig jaar geleden de bemanning van de President Jan Lels voor hun heldendaden op zee zijn gehuldigd. Helaas heb ik in de eerste regel van het artikel een rekenfout gemaakt door te beweren dat het 70 jaar geleden zou zijn, maar dat wordt in de volgende zin meteen gecorrigeerd!

 DOOR OP DE KNIPSELS DE KLIKKEN KUNT U ZE VERGROTEN!!

scannen0001 scannen0002scannen0002

 

 

 

 

1 reactie op “Faustus vindt zijn graf in monding Waterweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.