Geen risico gezondheid door vuil grondwater

Voorburg – Bewoners van het Oosteinde hoek Oranje Nassaustraat te Voorburg hebben nauwelijks in de gaten gehad, dat vorig jaar boringen werden verricht naar vervuiling van het grondwater onder hun woningen. Als iemand al zag dat er overal gekleurde dekseltjes van waterputjes in de stoep zaten – en bij een zelfs in zijn carport dus op particulier terrein -, dan nog dacht  hij dat het om het aanleggen van glasvezelkabel ging. Uit de onderzoeken in de bodem is echter inmiddels  gebleken dat het diepe grondwater er verontreinigd is. Dat levert echter geen risico’s op voor de volksgezondheid , zo verzekert de gemeente Leidschendam-Voorburg.De bewoners in de omgeving zijn inmiddels per brief en via een voorlichtingsavond op de hoogte gesteld. Het dat in de loop van 211 is gehouden toont een verontreiniging aan  over een oppervlakte van 4200 vierkante meter. De verontreiniging is afkomstig van  voormalige  bedrijfsactiviteiten van de firma Haveman in de Oranje Nassaustraat 2-6. Daar ter plekke is ook het ondiepe grondwater  vervuild, ook al levert dat volgens de gemeente eveneens geen gevaar op. Verder onderzoek – onder meer in de Vlietwijk –  is echter wel nodig om de verspreiding van de verontreiniging nader te bepalen en te bezien of sanering noodzakelijk is.Het ziet  er dus naar uit, dat er binnenkort  – nog in april van dit jaar – er meer gekleurde waterputdekseltjes te zien zullen zijn. Geken wordt hoe hoog de concentratie is van  het met de stoffen Ter en Tri vervuilde grondwater tot aan de parkeergarage van van de flats aan de Vliet en of daar maatregelen tegen genomen moeten worden of niet. De bewoners worden – die als zij hun huis willen verkopen wel moeten melden dat het grondwater vervuild is – door de gemeente op de hoogte gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.