Fotoboek Wim Valstar aanwinst over laatste 50 jaar geschiedenis

Wim Valstar uit Naaldwijk, vele jaren bekend  als fotograaf mag dan in 2003 de deur van zijn fotowinkel aan het Wilhelminaplein voorgoed hebben dichtgedaan, hij heeft na die tijd niet stil gezeten. Dat blijkt uit het zojuis uitgekomen boek ‘Westland door de lens’, waarin 180 foto’s staan, die hij  zorgvuldig heeft geselecteerd uit niet minder dan 200.000 negatieven die hij in de loop der jaren (van 1958 tot nu) heeft geproduceerd.

Resultaat van het op zijn Westlands ‘harde werken’. Altijd op stap met zijn camera’s door heel het Westland. Of paraat op zijn post  in zijn zaak. Heel wat van die foto’s heeft hij in, maar ook van de glazen stad ook vanuit de lucht weten te ‘schieten’. Want na de fotovakschool  is hij in zijn militaire diensttijd  opgeleid tot (hulp)luchtfotograaf . En wie zijn boek bekijkt zal daar de nodige voorbeelden van terugvinden.

Voorbeeld van luchtfoto van het Westland door Wim Valstar

Het uitzoeken van  negatieven voor een dergelijk boek vergt heel wat tijd aan speurwerk. Je moet echt een positieve instelling hebben om zo’n mooi resultaat tot stand te brengen. Het Westland is met dit boek weer een briljante bron aan historie rijker geworden. Wim zegt  dat hij het boek deze week mede aan wethouder Marga de Goey van de gemeente Westland heeft kunnen presenteren, omdat hij onder anderen is gesteund door leraar en raadslid Jan-Willem van den Beukel, die inmiddels veel  ervaring heeft met Westlandse boeken van deze aard.

VERRAST

Peter Smit, archivaris van het Historisch Archief Westland, zegt dat hij blij verrast werd toen hij vorig jaar de vele foto’s kreeg te zien die Wim Valstar van zijn achttiende jaar af heeft gemaakt van het Westland. ,,Als zoon van een exporteur in groente en fruit kwam hij al snel in aanraking met de Westlandse producten en het Westlandse tuinbouwleven’’, vertelt Peter.. in 1967 startte Valstar aan de Anjerlaan in Naaldwijk een fotowinkel annex fotostudio waar hij steeds mensen groot en klein portretteerde en kreeg hij in de jaren daarna al snel vele opdrachten van kassenbouwers, tuinbouwbedrijven en aannemers om

Omslag van het boek met unieke foto’s over het Westland

alles van hoog tot laag vast te leggen. De geschiedenis van het Westland – zoals we er toen over in de streek spraken kan bijna niet beter in beeld gebracht worden dan met foto’s van de jaren zestig van de vorige eew. Wim is er in geslaagd om met dit fotoboek het verleden van het oude Westland weer tot leven te brengen

MOORD

Dat gebeurt mede door een mooie beschrijving  door Wim zelf van zijn leven tot nu toe beginnend in de oorlog op 5 juni 1941, toen hij werd geboren.  Schrijvend over d e oorlogstijd zelf vertelt hij daarin uiteraard ook over de moord op zijn opa Ful Valstar en op Dirk Voskamp door de Duitse SD. Hij was toen drie jaar. Hij kan zich herinneren dat  er een grote zwarte begrafenisauto achter hun huis reed. ,,Dat wilde ik zien’’, schrijft hij. ,,Ik was toen ruim drie jaar en weet nog dat mijn moeder niets zei maar mij van het raam wegtrok.  Veel  later, ik was toen 8 of 9 jaar oud vertelde ik dit aan tafel. ,, Ja”, werd daarop verteld: ,,Opa werd toen begraven’’. Opa was toen Regeringscommissaris voor de voedselvoorziening en landelijk voorzitter van  het Centraal Bureau voor Groenten en Fruit

PRIJS

Wie het boek waarin dit – en nog veel meer – te lezen staat, zou willen aanschaffen kan daarvoor terecht bij boekhandel Vingerling en in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk waar het bij de balie van het Historisch Archief Westland te koop is.  Prijs:  29,95 euro. Op Twitter is abusievelijk een andere prijs genoemd, ontstaan door miscommunicatie,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.