De Zidde: niet alleen de plek verdween maar ook de naam

Een van de eerste vrachtwagens van Nic Sosef Weert wat deert

Een van de eerste vrachtwagens van Nic Sosef Weert wat deert

Westland, 30 oktober 2014 – Dit jaar is Nic Sosef, bekend toeleveringsbedrijf van de tuinbouw failliet gegaan. Een gebeurtenis, waar het Westland geschokt kennis van heeft genomen. Het genootschap Oud-Westland heeft Nic Sosef jr. de gelegenheid gegeven de belangrijke historie van dit bedrijf  in het jaarboek 2014 te verwoorden. Sosef is een van de schrijvers in dit boek, dat ook een artikel bevat over De Zidde.  Was het nou een dorp, een gebied of iets anders. Ronald van der Spiegel weet het niet. Maar het bestond in vervlogen tijden wel. Want het moet bijna een kilometer uit de kust bij Monster hebben gelegen. Of was het misschien een voorganger van het huidige Ter Heijde?. Op die vraag en bijna het antwoord komt Ronald van er Spiegel na diepgaande studie in oude archieven in zijn bijdrage aan het nieuw jaarboek. ,,De Zidde was een toponiem. In Monster”, schrijft hij, ,,vermeld van 1287 tot 1400. Er zijn mij vijftien vermeldingen van bekend”. Een toponiem is een plaatsnaam. Ronald schrijft er een interessante verhandeling over en onthult tal van ontdekkingen gedaan tijdens zijn studie naar deze plek aan en in zee, die in de bronnen ook als Sidde wordt geschreven. IMG_20141030_0002_NEWVan der Spiegeli is bijvoorbeeld aan de weet gekomen dat er leenmannen hebben gewoond. Maar met de plaats is later ook de naam verdwenen. Hij is een van de negen auteurs van historische verhalen die het jaarboek weer tot een voo iedereen zeer leesbaar geheel maken. Z|o komt De Blaker eruit tevoorschijn als een bijzondere tuinderslaan in De Lier, waar Jan den Hoed veel over weet te vertellen. En wie vorige jaar tijdens een bijeenkomst van het genootschap Ton Immerzeel, de conservator van het Westlands Museum heeft horen spreken over de Slag om Ockenburgh op 10 mei 1940 kan dit nog eens haarfijn nalezen in dit jaarboek. Daarin onthult Dennis de Kool ook welk een zwerftocht een ontheemde Poeldijkse preekstoel heeft gemaakt.

Cafe Het Bonte Huis

Cafe Het Bonte Huis

De geschiedschrijver bij uitstek over Midden-Delfland Jacques Moerman ontvouwt op zijn grondige wijze de geschiedenis van de Zwetzone. En de Lierse historicus Kijn van Dij k laat de lezer mee genieten van de inhoud van het onlangs verworven Hofboek van de ambachsheerlijkheid De lLer dat in leer gebonden is en een nauwkeurige beschrijving geeft van de rechten en opbrengsten die ambachtsvrouwe Margriete van Çulemborgh had in De Lier.

Heet jaarboek 2014

Heet jaarboek 2014

Ook de archeologie komt in het jaarboek aan de orde. Jitske Blom levert een bijdrage in d ekroniek van Het Westland over 2013 en Hennie van Raaij-Lipman doet hetzelfde maar dan over de bibliografie van het Wesland over hetzelfde jaar. Verder bevat het boek het jaarverslag van het genootschap Oud-Westlnd over 2013,Ook herdenkt het Genootschap de dit jaar overleden dr. W.kemmers, die veel heeft betekend voor het Westland maar die ook veel werk heeft verzet  in de redactie van het Historisch Jaarboek.j. Niet alleen voor de toekomst van het Westland, maaar ook wat het verleden beërft heeft Kemmers over belangrijke en interessante onderwerpen gepubliceerd. Leden van het genootschap Oud-Westland krijgen het Historisc Jaarboek grais in handne, maar wie het boek ook in bezit wil hebben kan het in de boekhandel kopen.

DEZE PAGINA KUNT U LEZEN DOOR EROP TE KLIKKEN OM HEM TE VERGROTEN

DEZE PAGINA KUNT U LEZEN DOOR EROP TE KLIKKEN OM HEM TE VERGROTEN OF DOOR HEM TE KOPIËREN EN OP UW PC TE VERGROTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.