Zo komt de gemeente Westland aan nieuwe straatnamen

Poeldijk, 9 april 2015 -Straatnamen interesseren hem al heel lang. Als conducteur op de WSM-bus in de jaren veertig had Ton van Lier uit Poeldijk er al veel mee te maken. Maar ook later. Hij wou vooral graag de betekenis ervan weten, zoals die van bijvoorbeeld de Casembrootlaan in Poeldijk. Wie komt er in ‘s hemelsnaam op zo’n naam?, vroeg hij zich af. Dat moet ik uitzoeken!  Aan de andere kant verbaast het hem niets dat er een Bloemenstraat in zijn dorp is  Want het is immers Poeldijk waar de Westlandse bloementeelt voor het eerst wortel schoot

csm_kerstfoto_HAWteam_detail_6e13ca776d[1]Hoewel deze rasechte Poeldijker (op de foto, staand tweede van links) veel over zijn geboortedorp weet, blijft hij toch zoeken naar verborgen bijzonderheden. Bijvoorbeeld, dat men ooit een laan Kastanjelaan heeft genoemd, terwijl er geen kastanje te bekennen viel. Onlangs trof hij in het Historisch Archief Westland, waar hij als vrijwilliger toegang heeft tot alle gegevens, een boekje aan, waarin J.G. de Ridder alle straten van Naaldwijk beschrijft. ,,Zoiets moet er ook voor Poeldijk komen‘’, dacht hij onmiddellijk. Met daarbij een uitleg van de straatnamen, die dikwijls ook naar bijzondere personen zijn genoemd. Zoals de Jan Barendselaan, eerbetoon aan de Westlandse voorman, die veel voor de tuinbouw heeft betekend. Of vakbondsman Jan Olierook, Dokter Weitjens, wethouder De Backer en pastoor Verburgh. Die hebben allemaal hun eigen historie. Hij vroeg zich al langer af of er niet nog meer mensen  in aanmerking konden komen om in een straatnaam vereeuwigd te worden. Het zou leuk zijn als hij er zelf nog personen aan kon toevoegen.

MARKANTE PERSOONLIJKHEID

Het pleintje bij de Van Bergenhenegouwenlaan dat morgen een naam krijgt

Het pleintje bij de Van Bergenhenegouwenlaan dat morgen een naam krijgt

En warempel, wandelend door Poeldijk komt hij een jaar of vijf geleden een zoon tegen van Willem van Bergenhenegouwen. Een markante persoonlijkheid die Ton zelf heeft gekend en van wie hij uit eigen waarneming weet wat deze man voor de gemeenschap van Poeldijk heeft betekend. Hij maakt een praatje met hem en vraagt of hij het leuk zou vinden als er een straat naar zijn vader genoemd zou worden. Dat lijkt hem wel wat en als Ton hem later opzoekt, krijgt hij de hele achtergrond van deze sympathieke man te horen. Veel stukken zijn er niet meer over hem te vinden, maar wel wat krantenknipsels. De man zit overal in, zo blijkt. Is nooit thuis. De lijst van functies die hij bij tal van verenigingen vervult is indrukwekkend. Ook op cultureel gebied  Hij  ontpopt zich als een goed bestuurder en leider. Men luistert graag naar hem als hij een toespraak houdt. Hij schrijft ook goed en is een tijd lang correspondent van het katholieke dagblad De Westerbode. Al in de jaren twintig belandt hij in het bestuur van de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB) en ontwikkelt zich in de praktijk.

INZET IN DE JAREN DERTIG

Het straatnaambord staat er al, maar wordt morgen officieel onthuld.

Het straatnaambord staat er al, maar wordt morgen officieel onthuld.

,,Zeker in de crisistijd van de jaren dertig zette hij zich enorm in voor de arbeiders”, weet Ton van Lier en stelt een uitgebreid gedocumenteerd verzoek samen. In oktober 2007 levert hij dat in bij de Westlandse commissie Straatnaamgeving met het doel een straat genoemd te krijgen naar deze legendarische Van Bergenhenegouwen. Twee jaar later gaat de commissie daarmee akkoord en krijgt een nieuwe straat, lopend van de Rijsenburgerweg langs het nieuwe verzorgingshuis de naam Van Bergenhenegouwenlaan. Ton is er  in 2012 bij  om het straatnaambordje te onthullen.

Mevrouw Fluhr

Mevrouw Fluhr

Zo komt de gemeente aan nieuwe straatnamen Ook nu weer want op verzoek van dezelfde commissie heeft Ton opnieuw een nieuwe straatnaam toegevoegd aan de lijst van bijna dertig straatnamen, die naar een Poeldijker zijn vernoemd.. Nu een vrouw en wel de bekende mevrouw C. Fluhr, een kei in de vrouwenbeweging van Poeldijk.Leuk dat Ton dit allemaal doet, maar – zegt hij- relativerend:,,Iedereen kan  het initiatief nemen”

De onthulling van de straatnaam vindt morgenmiddag plaats in het bijzijn van veel familieleden en bekenden van wijlen mevrouw Fluhr.

WILT U ONDERSTAANDE PAGINA UIT AD WESTLAND LEZEN? SAVE HEM DAN OP UW PC EN VERGROOT HEM TOT DE GEWENSTE GROOTTE.

Ouder+Westland,+10-4-2015

2 reacties op “Zo komt de gemeente Westland aan nieuwe straatnamen

  1. leuk artikel en een opsteker voor Ton, wanneer zal er een straat naar Ton van Lier genoemd worden? Hij staat nu al bekend bij het Historisch Archief Westland als de burgemeester van Poeldijk

  2. Met veel interesse heb ik uw artikel gelezen over straatnamen. Al weer jaren geleden woonde ik op de van Ruijvenlaan in Poeldijk, in de volksmond ‘de Steeg’ genoemd. Door mijn artikel over boerderij ‘De Musschenhof’, ook geplaatst in uw rubriek Ouder Westland, ontdekte ik de historische betekenis van de naam De Steeg. Op de kaart van Crucius uit 1713 was deze laan de toegangsweg naar kasteel Polanen, gelegen aan de Madeweg in Monster en had de naam ‘De Steegh van Polanen’. Wat spijtig dat zo’n mooie historische naam niet gehandhaafd is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.