Fort aan den Hoek van Holland in gevaar!

Het kustverdedigingsmuseum ‘Fort aan den Hoek van Holland’

Ga achter de Hoekse

vrijwilligers staan en

reageer op dit bericht….

Hoek van Holland – Het Fort aan den Hoek van Holland is in gevaar. Niet dat het dreigt aangevallen te worden vanuit zee, want daar is het in principe wel tegen bestand, maar het gevaar komt als het ware van binnenuit. Dat wil zeggen vanuit de eigen gemeente Rotterdam, dat er eigenlijk zo trots op zou moeten zijn. Maar ja, de bezuigingen,,,. De dienst Stadsontwikkeling, waarvan het Fort het fort huurt heeft de vrijwilligers die samen dit museum draaiende houden  daarom maar meteen  geschoffeerd door de jaarlijkse huur nota bene te verhogen van 2269 euro naar 135.000 euro. Daarover heb ik in Ouder Westland van vandaag een artikel geschreven dat  – naar men zegt –  het lezen de moeite waard is. De ondertoon en trouwens ook de boventoon is, dat het Fort behouden moet blijven. Als dat alleen maar kan door Hoek van Holland te laten annexeren door de gemeente Westland, dan moet dat maar…. Het gemeentehuis komt er toch niet, dus dat geld zou dan mooi daarin gestopt kunnen worden.

KLIM IN UW LAPTOP OF PC EN GEEF HIERONDER UW MENING!!!

En zo stond het allemaal in de krant:  klik erop om het te vergroten en naar links en rechts en op en neer te verschuiven met de zijbalken.

 

6 reacties op “Fort aan den Hoek van Holland in gevaar!

 1. De Rotterdamse overheid denk met dit soort zaken hun begroting op orde te brengen, doch cultureel erfgoed wat door deze maatregel geen bestaanrecht meer heeft, wordt, wanneer zij deze kosten niet kunnen opbrengen de nek omgedraaid en zo is er niets te halen voor de plaatselijke overheid en de begroting niet sluitend te krijgen! Echter de cultuursector wordt de nek omgedraaid en de jeugd leert niets van het verleden. Zijn het de academicie die dit berekenen of logisch denkende mensen?

 2. De Dienst Stadsontwikkeling heeft nooit iets gedaan aan Het Fort. De vrijwilligers straffen nu zichzelf omdat het Fort door hun buitengwone inzet en noeste arbeid in een bloeiende staat is gebracht, dit heeft bloed, zweet en tranen gekost.
  De handelswijze van huurverhoging is buiten elke norm van proportionaliteit. Maatschappelijk bezien behoort Proportionaliteit deel uit te maken van de algemeen gehanteerde beginselen van behhoorlijk bestuur.
  De Dienst Stadsontwikkeling kan beter een andere naam kiezen, omdat het door hen voorgestelde perspectief leidt tot verval en destructie van dit geschiedkundig Monument.
  Vroeger was de Dienst Stadsontwikkeling een middel, nu is het klaarblijkelijk een doel op zich geworden.

 3. Historie is iets van ouderen en moet zo gauw mogelijk vergeten worden.Zie het maritiem buitenmuseum aan gepakt worden,zonder enig respect voor het oude.Wat is het
  volgende slachtoffer?

  Naschrift: Ik begrijp hieruit, dat de heer Landdsbergen met de eerste zin precies het tegenovergestelde bedoelt. Dan kan ik helemaal met hem meegaan in de volgende zin. Ook in het Westland zijn zaken verdwenen, die eigenlijk bewaard hadden moeten blijven, Aad van Holstein)

 4. de “lokale overheid” is waarschijnlijk vergeten dat oud minister van defensie Ter Beek deze locatie ‘om niet’ (gratis) ter beschikking stelde van het Nationaal Kustverdedigings Museum nadat het jaren lang verwaarloosd is geweest. De landelijke overheid juichte het initiatief van de stichting Fort aan den Hoek van Holand toe. De vrijwilligers van het FORT AAN DEN HOEK VAN HOLLAND hebben hun vrije tijd opgeofferd om alles in oude glorie te herstellen. Een aannemer heeft de koepels geschonken en geplaatst als geschenk ten gevolge van zijn/haar jubileum. Ik zou wel eens antwoord willen op de vraag of de toekomstige uitbater het fort in de aangetroffen staat zou hebben willen uitbaten en al het werk zou hebben willen en kunnen doen in combinatie met de huurprijs Ik denk dat ik het antwoord wel weet. Rotterdam wil er nu financieel gewin uithalen door een huur te vragen die ook door de beoogde uitbater waarschijnlijk niet kan worden voldaan. Het is kennelijk wel politiek verantwoord om een historische plaats en een historisch waardevol gebouw te beroven van een educatieve en herdenkende functie. Waarbij kennelijk voorbij wordt gegaan aan wat de overheid zelf zo hard roept ‘Herdenken opdat wij niet vergeten’ Men is bezig met iets waar men erg goed in is …… SLOPEN EN MOLLEN van alles wat waardevol is. Alles voor het geldelijk gewin, vergetend dat de aangebrachte schade NOOIT MEER te herstellen is.
  Dit is nergens voor nodig, kletspraat als zou het door ‘Brussel’ opgelegd ziijn is onzin. Ook in de ons omringende landen (België- diverse forten; Frankrijk o.a. forten van de Maginot linie en Normandie; Tsjechie diverse fortificaties etc etc.) zijn vele forten die, net als het fort aan den Hoek van Holland, volledig op vrijwilligers draaien en geen steun ontvangen. Ook daar heeft ‘Brussel’ niet aangegeven dat er huur betaald moet worden. Als toekomstig uitbater zou ik me diep schamen. Als Westlander, met Hoekse roots, zal ik de toekomstige aktiviteiten van de volgende uitbater, mijden als een besmettelijke ziekte. Ik roep iedereen op dat ook te doen, zelfs als er een activiteit zal zijn van eigen familie of werk. De lokale politiek van Rotterdam is een onbetrouwbare partner gebleken. Welke politicus is wel betrouwbaar? DIE dient op te staan en deze onzin te stoppen. Mijnheer Aboutaleb, toon je een echte burgemeester en grijp in. Als voormalig Koningin Wilhelmina dit ziet …… draait ze zich om in de kelder van de kerk in Delft. Het is een schandaal en op geen enkele wijze goed te praten.

 5. De gemeente Rotterdam wil kosten besparen. Het Fort kost ze nu een bedrag per jaar dat niet door de huur gedekt wordt. Een eenvoudige oplossing zou zijn als Rotterdam het Fort weer van de hand doet aan de Stichting die nu het Fort beheert. Daarmee is Rotterdam acuut een kostenpost kwijt en blijft het Fort behouden. Dat de nieuwe eigenaar, de Stichting, dan zelf oplossingen moet zoeken voor de nu gemaakte kosten … dat is dan niet meer het probleem van de lokale overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.